Реклама / Ads
2| 3361 |01.03.2021 НОВИНИ

Защитници на природата протестират в София

.
Момент от протеста Източник: БГНЕС
Протестиращи настояват в София за промяна на предназначението на пясъчните дюни в защитена зона Камчия, които в момента са урбанизирана територия и попадат в частни имоти.
 

Протестът започна от паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша".

Неспазване на законите и допускане на процедури, които вместо да опазват природните ресурси по крайбрежието, прехвърлят най-големия пясъчен комплекс в ръцете на частни фирми. Така протестиращите граждани описват накратко казуса с "Камчийски пясъци", чието решение, според тях, не търпи отлагане.

 

Демонстрантите призоваваха за забрана на строителството в защитената зона и настояха териториите да бъдат върнати на държавата и отчуждени на цените, на които са били оценени по времето на т.нар. "горски заменки", уточни БНР.


"Всички искаме природа и не искаме бетон по Черноморието. Най-вече съм тук, за да подкрепя искането за мораториума върху строителството по Черноморието и за единен регистър на дюните в България, за да могат те да бъдат ефективно защитени", каза една от участничките в протеста.

 

Друг участник посочи: "България име голям ресурс и той е нашата природа. И  не можем да оставим да бъде унищожена. И никой не иска тези огромни комплекси, не искат бетон, просто хората са затъжняли за природа, а такава не остана".

Към 19.00 часа граждани тръгнаха на своето протестно шествие по бул. "Витоша".


Те се отправиха към сградата на Министерски съвет, след което демонстрацията продължи в посока Орлов мост, като към 20.00 часа протестиращите блокираха важното столично кръстовище.


С възгласи „искаме природа, не искаме бетон” демонтираните настояват за приемането на нова заповед за защитена зона Камчия, която да включва забрана за строежи. Сред исканията са и връщането на плажните дюни в областта Камчийски пясъци към актовете за изключителна държавна собственост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3325 |08.02.2021 Прокуратурата внесе делото за боклука срещу Бобокови и Живков, обвинени и защитници очакват истината . 3| 3114 |07.02.2021 Гореща точка: Мианмар. За втори пореден ден десетки хиляди протестират срещу военната диктатура . 5| 3295 |06.02.2021 Гореща точка: Мианмар. Десетки хиляди протестират срещу режима . 4| 4285 |30.11.2020 Собственици на магазини протестират в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads