Реклама / Ads
7| 10316 |22.10.2024 НОВИНИ

Защо в България хем няма корупция, хем се борим с нея? Дрон от Странджа влиза в битката

.
Пред национално съвещание на прокурорите на Русия в Москва бившият генерален прокурор Юрий Чайка бе дал ценен съвет при разследвания за корупция: Трябва да се действа много внимателно, защото може да се попадне на свои.
 

Същият Чайка бе посрещан в София от колегата му Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов с почести, все едно е генерал губернатор. Освен това бе подписан договор и български прокурори ходиха на обучение в Русия как да се борят с подкупите, кражбите и голямата корупция. И запомниха златното правило: внимавайте в разследванията за свои.

 

Страната на Путин по мащаби на корупцията се намира на 142-о място в света. Заедно с Гамбия, Бенин, Непал, Руанда и Свазиленд. Но е обучавала наши прокурори точно в тази дисциплина...

 

Все пак нашите обвинители и политици научиха нещо много важно от „братушките“: Как да отричат за корупция и в същото време да се борят с нея. По този начин  отчитат резултати пред обществото и Брюксел с накиснати за корупция неудобни на властта персони. Обикновено селски кметове или бизнесмени, на които трябва да се отнеме бизнеса. Толкова се усъвършенстваха в тази игра, че дори скандали като тези с Пепи Еврото и убития Мартин Нотариуса, се плъзгат по тях като водни капки върху восък...

 

Остават дни до поредните предсрочни избори. Кандидатите за депутати са над 6 500 души. Една част от тях всеки ден ни облъчват от телевизии и други медии с послания, обещания и клетви. Наслушахме се на политици с опит, без опит и на откровени идиоти как ще преборят корупцията. То са закани за страховити разследвания, прокурорски епични битки, подвизи на МВР и вълшебни поправки в закони, които ще осигурят справедливост и слънчево бъдеще за родината и нейните трудови хора.

 

Така е от години. Най-гласовит от времето на първия си премиерски мандат и до този момент е човекът от Банкя. В онези години звучеше като „човекът от Ламанша“, а край него се размотаваха тубми от Санчопансовци и Дулсинеи. Особено Дулсинеи. Една голяма и шумна бутафория, разбира се.

 

Всеки път стигаме до един и същи въпрос: Как така водим война с корупцията, а в същото време твърдим, че такава у нас няма?

 

Ето какво казва самият рицар на истината Борисов в интервю за Нова тв: „В България корупция по високите етажи на властта няма.  Имаме най-евтините магистрали на планетата, бием Румъния по всякакви критерии, а за лошите доклади на Брюксел за страната ни са виновни само безотговорни медии и политици“.

Казва го човек, който се кълне и кръсти, че говори само истината.

 

Добре, но защо тогава и днес ни обещават свирепа война срещу това уродливо явление?  

 

Дори прокуратурата отправя люти закани да разследва всичко, което намирисва на злоупотреба или вредителство срещу народа. В същото време няма нито един политик с присъда.

Излиза, че днешните политици и управленци са изпълнили на 100% завета на Апостола за „чиста и свята република“. Не е смешно.

 

От което следва, че нашите политици са най-честните в света.

 

А честността не е лесна работа. Както казва Тери Пратчет: „Да бъдеш хронично честен е като да участваш в състезание с велосипеди, обут в гащи от шкурка." На какво са готови тези апостоли заради нас…

 

Съвсем логично е в скоро време наши политици, ченгета и прокурори да изпълнят още един завет на Левски, тръгвайки да помагат на други поробени народи, където нещата не вървят бляскаво като у нас.

 

Да вземем Перу. Там вчера съдът осъдил бившия президент Алехандро Толедо на 20 години и 6 месеца затвор за корупция. Бил взел подкуп 35 млн долара. Нашите такава мижава сума я покриват за нула време без да остане никаква следа. А като няма следа - няма и корупция. Толедо сега можеше да се излежава на плажа до Мис сутиен, вместо да търка нара при перуанския бай Ставри…

 

Преди дни пък в Тирана арестували бившия албански президент Илир Мета. И него за корупция. Мета обаче сам си е виновен. Преди две години той бе посрещнат с почести, гвардейци и духов оркестър от своя домакин Румен Радев в София. Двамата имаха дълга среща на „четири очи“. Добре де, Мета не можа ли да сподели с българския си колега, какво го мъчи и да получи някакъв мъдър съвет? Е, сега албанецът ще си търси добри адвокати.

 

Бившият испански министър Едуардо Сапланабе пък бе осъден неотдавна на 10 години и пет месец затвор. За присвояване, подкуп и фалшифициране на документи.

 

Така е там, където честността не е символ верую на политиците, както тук.

 

Затова нека повярваме и този път на кандидатите за парламента, които обещават тотална война с корупцията, каквато у нас няма. Няма и купуване на гласове. Може да сме най-бедните в Европа, но сме най-честните. Честно.

 

Емил Азар

 

П.П. Преди минути долетя новината, че в китно странджанско село 86-годишен изобретател, носител на плакет и грамота от ТНТМ (Техническо и научно творчество на младежта) през 1968 г., е разработил ултра модерен дрон за водене на военни действия срещу корупцията. Той е много по-съвършен от американското чудо Global Hawk и по-бърз от израелския RQ-7B UAV (Shadow Drone). Използвани са пера от странджански черен щъркел и нокти от египетски лешояд. Очаква се след изборите новото българско откритие да бъде прието на въоръжение в антикорупционната комисия в НС, МВР, прокуратурата, КОНПИ, ДАНС и всички останали антикорупционни структури.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2319 |22.10.2024 Новата експертиза потвърди: Евгения Владимирова е била удушена, установява делото за убийството ѝ. . 0| 2928 |22.10.2024 В Германия регистрираха първи случай на новия вариант на маймунска шаркa "mpox" . 1| 2280 |22.10.2024 Австрийският президент Ван дер Белен връчва мандат на канцлера Нехамер след изборната победа на Партията на свободата . 0| 2294 |22.10.2024 Мъж, опитал да убие разследващ полицай в Казанлък, получи 20 г. зад решетките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads