Реклама / Ads
8| 5989 |16.10.2023 НОВИНИ

Защо се бави пълномащабната атака на Израел?

.
Източник: БГНЕС
Израел продължава подготовката за мащабна сухопътна офанзива в Ивицата Газа. По границата на анклава са струпани десетки хиляди войници и бойна техника. Основните цели на операцията ще са в северната част на Ивицата Газа, а израелските власти призоваха цивилното население в района – над един милион души, да се изтегли на юг.
 

"Цялостна евакуация на населението от Ивицата Газа е на практика невъзможна. Там е трудно да се каже кой е напълно цивилен и кой е ангажиран с „Хамас”. Въпреки че те управляват тази квазидържава, се държат като паравоенна организация, а не като редовна военна сила”, коментира преподавателят във Военната академия „Г. С. Раковски” доц. Георги Цветков пред NOVA.

 

Според полк. доц. д-р Петър Маринов от Военната академия стремежът на Израел при операцията ще бъде към по-прецизни удари и прочистване на подземната инфраструктура на Газа. „Още през 2015 г. колегите от Израел дефинираха т.нар. „тунелен тероризъм”. Това е преднамерено изградена инфраструктура с цел осъществяване на терористични актове. Тя е по-защитена, входовете на тунелите започват под цивилни сгради”, каза той.

 

Доц. Цветков припомни, че Израел вече седмица нанася прецизни удари от въздух. „Има много целенасочена и методична подготовка на това, което следва. Има един интересен момент – дали това е контратерористична операция, или война. От гледна точка на Израел това е война”, заяви той.


.

Формулировката дали става въпрос за война, или за операция променя значително подхода. „Това означава, че провеждането на операцията не изисква пропорционалност в отговора. Могат да се спазват конвенционалните правила за война – да надделееш над противника”, поясни  доц. д-р Маринов.

Той е категоричен, че Израел не се е отказал от взетите за заложници в Газа. „Това е и една от основните причини за забавяне на сухопътната операция. Търсят се всички възможни начини заложниците да бъдат освободени – включително чрез преговори и прецизни операции”, е мнението на доц. д-р Маринов.

 

Доц. Цветков счита, че няма да е възможно всички заложници да бъдат освободени. „За съжаление, това е много характерно за такива организации като „Хамас”, уточни той.

 

Доц. д-р Маринов подчерта, че подкрепата на Иран и на „Хизбулла” за „Хамас” вече е несъмнена. „Подготовката за терористичната атака започва година преди самата дата. В тренировъчни лагери, включително в Южен Ливан, под ръководството на „Хизбулла”, поясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3989 |16.10.2023 Почина актрисата Сюзън Самърс . 1| 4049 |16.10.2023 Джумана Шахин от Ивицата Газа: Последните часове са часове на ужасяваща тишина . 1| 3898 |16.10.2023 Българският кораб "Рожен" ще напусне израелското пристанище най-рано след седмица . 1| 9941 |16.10.2023 Как да задвижим ставите отново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads