Реклама / Ads
0| 7455 |30.06.2022 НОВИНИ

Защо гоним Щирлиц, а не пипаме американските, британските и немските шпиони?

.
Щирлиц в действие... Източник: Мосфилм
Щирлиц хвърли листчето в тоалетната чиния и пусна водата. Шифрограмата пое по пътя към разузнавателната централа...
 

Путинофилите са в дисоциативен ступор. Новината за изгонването на 70 служители на руското посолство в София им подейства като тежко травматично събитие. Дори пропутинските медийни трибуни у нас не могат да излязат от шока и само ретранслират стенанията на Нинова и Костадинов.

 

Новината за шпионския скандал завари президентът Румен Радев на срещата на върха на НАТО и той успя да състави единствено коментар, че се надява "министър-председателят в оставка" да е обмислил добре мащабите и последствията на решението.

Всеки един политик, особено от ранга на държавния глава, но също и на позиция вице-премиер, знае, че подобно действие се извършва в условията на строга конфендиционалност. Разкритията и данните се предоставят на Външно министерство, анализират се и се предлага решение на министър-председателя, който изпълнява задълженията си дори да е в оставка.

Но русофили и путинофили заядливо и упорите задават въпроса: Защо руски шпиони се гонят, а не американски, британски, немски, турски и прочие.

Трябва да се отговори на този въпрос ясно, за да спрат смешните спекулации и злоумишлени интерпретации.

 

България е доброволен член на НАТО и Евросъюза. Ние сме пожелали, настоявали сме да бъдем приети. Другите страни, членки на тези формации са наши партньори. Техните служби работят с нашите за защита на националната ни сигурност, а не срещу нея. Това е ноторно известен факт, произтичащ от същността на участието ни в тези съдружества. Дори някои от партньорите да извършват разузнавателна дейност на наша територия, то тя е сързана с лобиране или събиране на информация за бъдещи инвеститори в българската икономика. Всички проблеми или възникнали теми на политическо или управленско ниво се обсъждат и решават чрез преговори. Те са прозрачни, а скрита остава само частта, свързана със строго секретна информация.

Те нямат причини да заплашват нашата национална сигурност, защото тя е част от общата сигурност на споменатите съюзи.

 

Съвсем по друг начин стоят нещата с Русия. Когато сме били част от Варшавския договор и СИВ, съветски експерти са работили в системата на отбраната и вътрешната ни сигурност. До 1991 година Апаратът на старшия съветник на КГБ към българското МВР се е ръководил от ген. Лев Костромин. Той сменя в София ген. Владилен Фьодоров. И двамата, както и предшествениците им са висши кадри на КГБ и военното разузнаване. Свеждали са на нашите служби и държавното ръководство инструкциите на Кремъл. Така е било тогава и никой не си е позволявал да коментира. Защото е било каквото каже големият брат, това да става. Тук е действал и ген. Александър Коржаков, който по-късно създава Службата за безопасност, отговаряща и до днес за президента на Русия. Тогава Москва не е имала особена нужда да ни шпионира, защото чинно сме докладвали всичко, включително тайни, засягащи националната ни сигурност.

 

През 2022 година нещата са коренно различни. Русия води кървава война срещу Украйна. Владимир Путин е обявил НАТО и ЕС, както и целия Запад за врагове на Русия и неговия режим. Като страна, член на въпросните съюзи, ние също сме враг №1. Руските служби и пропаганда водят срещу нас не само хибридна война, но и такава на „тихия фронт“, както биха се изразили в други времена. За тях е важно да проникват в българските институции, да създават агентурна мрежа и да опитват да влияят на взимането на важни решения в София. Това е свързано пряко с цялостната политика на Кремъл на Балканите и Югоизточа Европа.

 

Агресивната политика на Владимир Путин вече се реализира чрез спирането на газа за България, призиви да напуснем НАТО и заплахи с ядрени ракети. Проявява се и в други сфери, което все още не е публично достояние. Българските служби са призвани да противодействат на всеки подобен опит. Така е по конституция и така е редно да бъде. Няма значение от коя държава са разкритите шпиони. Щом работят срещу нашата сигурност, трябва да бъдат санкционирани по най-бързия и категоричен начин.

Толкова ли е трудно да се проумее това?

 

Когато избухна скандалът с отровения бивш руски офицер Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Англия, тогавашният премиер Бойко Борисов единствен от ръководителите на 26 страни в ЕС не изгони руски дипломати, защото чакал да се съберат повече доказателства. Иван Гешев ли да ги събере? „Търсиха“ ги месеци наред, докато не му обясниха в Брюксел, че когато си част от международни съюзи, не можеш да се прегръщаш с Путин и да се киприш пред Запада в европейски костюми.

 

Майсторът на шпионки трилъри и бивш полковник от британското разузнаване МИ-6 Джон льо Каре е казал: Всички тайни служби работят не за гражданите на дадена страна, а за правителствата.

Руските шпиони опитват да предизвикат кризи и хаос в България, защото такъв е интересът на Кремъл. Нашият интерес е да се защитим. И не ни командват американците и британците както "вещо" се е изразила г-жа посланичката Митрофанова, а в Москва са бесни, че се измъкваме от орбитата им.

Кое от това простичко нещо не е ясно?

 

Руските служби продължават да действат по инерция от старите времена, продължават да се чувстват тук като у дома си и това води до издънки. Освен това между тях се води война за сърцето на Путин, за повече власт, за повече средства и за това кой да контролира Кремъл, когато Путин го оттеглят или се случи нещо друго. Това води до грешки и провали.

 

Странна гледка са родни политици на някоко месеца служба, които жалят от телевизора за руската група, която ще напусне страната ни. В нея имало преподаватели, шофьори и пр. На щат в посолството сигурно са такива, но в Москва са майори и полковници.

 

Освен това Щирлиц е измислен герой, а Вячеслав Тихонов почина през 2009 година… Време е за смяна на репертоара.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3819 |29.06.2022 Йоан Матев: Не знам защо от съда не са ме открили. Ще се явя на делото на 14 юли . 0| 3406 |28.06.2022 Асен Василев призна: Не отишли на консултации, защото нямали истинска позиция . 0| 20016 |28.06.2022 Десислава Атанасова: Г-н Борисов мечтае за силна държава. Защо тогава за 12 години бяхме на опашката на Европа по стандарт на живот? . 0| 3400 |25.06.2022 Ивайло Мирчев: Не можахме да разберем защо няколко партии решиха да свалят правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads