Реклама / Ads
1| 2242 |23.10.2024 НОВИНИ

Засилваща се епидемия: Все по-малки деца в България опитват наркотици на възраст между 10 и 12 години

.
В България все по-малки деца започват да опитват наркотици, като възрастта на началото на употреба е паднала до 10-12 години. Според лекари и психиатри в Русе, подрастващите най-често използват райски газ, марихуана и метамфетамини, а смъртните случаи сред тях нарастват.
 

Все по-малки деца в България опитват или редовно употребяват наркотици, като възрастта на началото на употреба е паднала до 10-12 години, съобщиха лекари и психиатри в Русе. Най-често подрастващите използват райски газ, марихуана и метамфетамини, а смъртните случаи сред тях се увеличават.

 

Шокираща статистика на агенция „Митници“ в Русе показва, че са иззети над един тон индийски коноп, 358 килограма марихуана и половин тон хероин, открити в над 50 тайника на превозни средства, влизащи през Дунав мост. Същевременно, случаите на отравяне на деца и младежи с т.нар. „дизайнерски дроги“ растат лавинообразно.

 

Алисе Муртезова, административен директор на Университетска болница "Медика", посочи, че в спешното отделение постъпват деца в безпомощно състояние, а много от тях завършват с фатален край. Увеличава се и вносът на синтетични наркотици, като фентанил, който е особено силен и смъртоносен.

 

Според Десислав Митев от Териториалната дирекция на „Агенция Митници“ в Русе, синтетичните наркотици стават все по-разнообразни и лесни за пренасяне. Местата за купуване на наркотици са безброй, вариращи от паркове до елитни заведения и интернет.

 

Подрастващи, като учениците Марк Иванов и Александра Матева, отбелязват, че наркотици се употребяват масово, а достъпността на марихуаната е особено висока. Русенци смятат, че проблемът е извън контрол, като обвиняват полицията за липса на действия срещу дилърите.

 

Според психиатри, ключово за справянето с проблема е родителите да обърнат повече внимание на децата си и да потърсят помощ при най-малкото съмнение за употреба на наркотици

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2389 |23.10.2024 Служители на МВР в протестна готовност заради заплатите . 6| 2280 |23.10.2024 Британският премиер Кийр Стармър: Путин удря по украинските пристанища и обрича палестинците и Африка на глад . 1| 2226 |23.10.2024 Микробус с мигранти катастрофира на Околовръстното, шофьорът в неизвестност . 28| 6777 |23.10.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: С 300 хил. фиктивни гласа и дезинформация - Русия е "инвестирала" 100 мил. $, за да провали референдума в Молдова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads