Реклама / Ads
2| 2159 |03.10.2024 НОВИНИ

Завой към авторитаризъм: Грузия прие закона за "семейните ценности", ограничаващ правата на ЛГБТ общността

.
Източник: БГНЕС
Председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили написа днес в публикация в социалните мрежи, че е подписал закона за „семейните ценности“, ограничаващ правата на ЛГБТ общността, информира Ройтерс.
 

Това се случва само няколко седмици преди парламентарните избори, чийто залог за бъдещето на страната е огромен.

 

Народните представители от управляващата партия „Грузинска мечта“ миналия месец одобриха закона, който забранява смяна на пола, който може да направи незаконни гей парадите, както и развяването на знамето с цветовете на дъгата, отъждествявано с каузата на ЛГБТ общността. Партията твърди освен това, че законът е необходим, за да защити Грузинската православна църква от външно влияние.





Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили, която е яростен критик на управляващата партия, отказа да обнародва закона. „Грузинска мечта“ и съюзниците ѝ в парламента разполагаха с достатъчно депутати, за да преодолеят опозицията ѝ.

 

В Грузия президентството има по-ограничени правомощия за разлика от парламента, който има по-широки възможности, включително правото да обнародва окончателно приетите закони.

 

Председателят на парламента Шалва Папуашвили подчерта в социалните мрежи, че законът не отразява актуални, временни или променящи се идеи и идеологии, а се основава на здравия разум, историческия опит и вековните християнски, грузински и европейски ценности.

 

ЛГБТ активистите в Грузия са категорични, че законът е опит на „Грузинска мечта“ да увеличи подкрепата си сред консервативните избиратели преди изборите на 26 октомври, когато тя ще се опита да спечели безпрецедентния в историята четвърти мандат.

 

Някои западни страни остро осъдиха закона, определяйки го като „завой към авторитаризъм и като подравняване с Русия“ в една държава, която гледаше на Запад след разпада на СССР.





Социологическите проучвания демонстрираха, че „Грузинска мечта“ остава най-популярната партия в страната срещу разпокъсаната опозиция, въпреки че губи гласоподаватели в сравнение с 2020 г., когато спечели близо 50% от гласовете и почти пълно мнозинство в парламента.

 

„Грузинска мечта“, която беше създадена от най-богатия човек в Грузия, гласува и закон, който изисква организации, които получават финансиране от чужбина да се регистрират като чуждестранни агенти. Опонентите на управляващата партия твърдят, че законът е по модел на руското законодателство, създадено с цел да се инкриминира инакомислието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2161 |03.10.2024 ЮИДП – Сливен проведе работна среща с представители на браншорганизации в горския се . 0| 2158 |03.10.2024 Рюте е в Киев, за да засвидетелства твърдата подкрепа на алианса към Украйна . 0| 2155 |03.10.2024 Израелската армия: Ликвидирахме 15 терористи от Хизбула в Южен Ливан . 2| 7078 |03.10.2024 "Железен лъч" сменя “Железен купол” като ПВО на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads