Реклама / Ads
3| 7594 |07.07.2008 НОВИНИ

Здравей, понеделник!

.
Рухна митът, че понеделник е най-натовареният и неприятен ден на седмицата. Проучвания сочат, че такъв е сряда, но пък точно за нея сърбите имат подходяща, сваляща стреса поговорка.
 

 

Вече окончателно е развенчан мита за понеделника като най-тежък ден от седмицата. Сега психолозите установиха, че най-проблематичният ден от седмицата всъщност е сряда. Точно тогава хората чувствали най-отчетливо, че последните почивни дни вече са забравени, а следващите още са далече. Редом с това за мнозина срядата е най-напрегнатият ден на работа.

Психолозите са направили и още едно странно на пръв поглед заключение: въпреки че с нетърпение очакваме почивните дни, настроението ни не се подобрява с настъпването им. Учените от университета в Сидни са проучвили около 200 души, а един от въпросите бил какво е настроението им във всеки един ден от седмицата. Повечето обяснили, че най-зле се чувстват в понеделник сутринта и вечерта, но с наближаването на почивните дни настроението им се подобрява, като пикът му е в петък и събота.През тези дни имало най-малко спешни неща за вършене и тогава времето се планирано по желание. След тази анкета психолозите провели експеримента вече в реално време. Всеки ден в продължение на една седмица са задавали на 350 доброволци един и същи въпрос: „Как се чувствате днес?“ Настроението на участниците се е променяло не толкова забележимо, както са предполагали учените и било еднакво за всички.

Точно така се оказало, че понеделниците не са толкова тягостни, а в петък и събота напрежението също падало. Следователно при хората имало прекалено много стереотипи, свързани с дните от седмицата, които протичат в контекста на разпространеното заблуждение, че понеделникът е кофти ден, а петъкът, напротив, най-веселият, или както обичайно се нарича "ден на майстора".

А за успокоение на всички, които сега научават, че срядата е обявена за най-напрегнатия ден, препоръчваме крилатата сръбска фраза: "Е па сека среда ли че радиме?".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4481 |07.07.2008 Н. Цонев: Дано случилото се край Челопечене да не е човешка грешка . 0| 4890 |06.07.2008 Военното министерство ще оповестява за инциденти с sms-и . 6| 4807 |06.07.2008 Лоша комуникация с Брюксел и липса на контрол довели до спирането на парите . 3| 4408 |05.07.2008 Слънчев бряг ще съди EVN

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads