Реклама / Ads
20| 5281 |02.02.2012 НОВИНИ

Здравеопазването ни било прилично, отчете министър

.
д-р Стефан Константинов
Връщането на лекарствата с изтекъл срок на годност в аптеките със запазена касова бележка било „глупава разпоредба”.
 

За парите, които дават държавата, данъкоплатците и здравноосигурените, здравеопазването ни е прилично, обяви по БТВ здравният министър Стефан Константинов по повод на проучване, което показа, че българите се чувстват по-зле лекувани дори от албанците. Той уточни, че в ЕС България отделя най-малко средства за здраве на глава от населението. По думите му, за да се промени тази зависимост, трябва да се увеличат здравната вноска или данъците. Вариант е и пари да бъдат извадени от друг сектор.

„Хората са недоволни, защото влагат собствените си пари и в един момент се питат защо системата не дава едно или друго. Здравната осигуровка е солидарна с хора, които плащат много по-малко. Това генерира допълнително недоволство. Хората не си дават сметка какво може да се получи с парите, които внасят”, каза още Константинов.

По повод съществуването на Здравната каса в този й вид, министърът заяви, че на сегашен етап при трудна кризисна ситуация нямало друга алтернатива. Той обаче съобщи, че има някои реалистични предложения как да се запази стабилността на системата. На въпрос има ли объркване в обясненията именно на новите инициативи, които предлага Константинов, тъй като те са често бламирани от мнозинството, той отговори отрицателно. И обясни, че законопроектът за лечебните заведения не е минал в здравната комисия заради липсата на двама депутати от ГЕРБ, които били болни. Вчера същият текст дори бил подкрепен и от опозицията в икономическата комисия. Министърът изрази надеждата, че ще мине и в пленарна зала.

Като важни неща в него той маркира здравната карта и разпределението на болниците: „Ако нямаме държавна политика в това отношение, всичко ще бъде концентрирано в София или Варна, например. Ще се получи да няма никакви болници в периферията и хората да остават без лечение. Искаме да запазим едно национално ниво на здравеопазване”. Стефан Константинов обяви, че случаят с починалата в частна клиника млада жена след операция за махане на сливици е проверен. По думите му там се проявява един типичен проблем в здравеопазването – избирателната пропускливост на тежки и леки случа в различните болници:

„Нека да има частни, общински, държавни болници, но да се знае, когато човек работи, къде работи. Трябва да направим така, че да не се роят толкова много болници с едни и същи лекари – ето как се харчат неефективно пари. Нека да се правят нови структури, но да се затварят старите – това е нашата цел. Поставени при сегашните условия, ние се лъжем постоянно. Парите от държавната отиват за тежките случаи. Има болници, които реализират големи загуби от това, че лекуват тежки случаи, а други са винаги на печалба, защото поемат само леки”.

Според него няма и равнопоставеност в болниците, тъй като държавните са подпомагани от бюджета, а частните разчитат единствено на себе си. Министърът отбеляза, че тази година парите за здравеопазване са малко повече, което би трябвало да гарантира и малко по-добро качество: „Направихме някои инвестиции – ще бъдат закупени техники в различни точки на държавата. Следващата година ще влязат всички пари по европроектите, които ще отидат за онкологията, за реконструкции на болници. Това е сериозна глътка въздух за здравеопазването.

Константинов коментира и идеята за връщане на лекарствата с изтекъл срок на годност в аптеките със запазена касова бележка като „глупава разпоредба”. Той обясни, че е ставало въпрос за проект за наредба, публикуван на сайта на министерството, който никога не е действал, а няма и да действа. По думите му обаче това е пример за прозрачност – хората да бъдат запознати с идеите и дадат мнението си по тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5455 |20.01.2012 3 години на топло за бивш зам.- министър . 23| 5216 |16.01.2012 Н.Младенов най-успешният министър, Дянков - все по-харесван . 4| 5268 |12.01.2012 Зам.-министър сяда в стола на зам.-кмет . 45| 6315 |30.12.2011 Доган на моабет с турския външен министър Давутоглу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads