Реклама / Ads
1| 2862 |28.04.2021 НОВИНИ

Здравната комисия в НС прие промени в закона заради “съмнителния избор” на болнични директори

.
Източник: БГНЕС
Лекари в редица болници въстават срещу назначаването на техни ръководители. Става дума за лица, за които се твърди, че са получили постовете си без подготовка, а досегашното ръководство е било освободено.
 

Това са думи на Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”, която в последния момент в здравната комисия внесе точка за промени в Закона за лечебните заведения. Срещу това възрази депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която бе председател на здравната комисия в 44-тото НС и шеф на депутатите от Борисовата партия. 

 

Дариткова поиска точката да бъде оттеглена, но това не се случи. 

 

В началото Мая Манолова изясни, че в края на миналата година по предложение на депутати от ГЕРБ са направени промени в Закона за публичните предприятия и лечебните заведения са приравнени по статут и така става смяната на управителните им органи. Остро се изказа и здравният министър в оставка, който заяви, че личи непознаване на законодателството в областта на лечебните понятия и има объркване на понятията, а назначаванията и към момента ставали от министъра на здравеопазването. 

“Законът гарантира прозрачност", категоричен е той. В предложения законопроект прави впечатление, че се предвижда избор на ръководители само на еднолични търговски дружества болници”, заяви Ангелов и определи това като “крачка към съсипването на българското здравеопазване”. 

 

В крайна сметка с 9 гласа “за", 8 “въздържали се" и без “против" Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене промените. С тях се въвежда право на обжалване на назначенията, каквито нямаше до този момент. Със законопроекта се въвежда не само управителите и изпълнителните директори, но и членовете на Съветите на директорите и контрольорите да се назначават с проведен от здравния министър конкурс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 4139 |28.04.2021 Антоанета Стефанова прие и върна мандата на ”Има такъв народ” на президента . 2| 2977 |27.04.2021 Правна комисия реши: Без ограничения за избирателните секции в чужбина . 13| 3606 |27.04.2021 Първан Симеонов: ИТН приеха, че политиката е шахмат и сега играят партията си добре . 7| 3061 |26.04.2021 Проф. Ангел Димитров от българо-македонската комисия: Създава се пропагандна атака срещу България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads