Реклама / Ads
0| 3672 |01.04.2018 НОВИНИ

Здравното министерство започва реформа на ТЕЛК-овете

.
Премахват се съществуващите диапазони за оценка на трайно намалената работоспособност/степен на увреждане. Отпада изискването лекарите от ТЕЛК да работят на трудов договор, ще се разкриват комисии и в по-малките градове.
Това са част от промените, които предвижда здравното министерство за подобряване на работата на ТЕЛК-овете. Днес Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане Постановление за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи и на Наредбата за медицинската експертиза.

Планирана е и възможност да се разкрият нови ТЕЛК-ове, включително и към лечебните заведения в по-малките градове. Част от промените предвиждат да се премахне ограничаващото изискване лекарите в състава на ТЕЛК да са на пълен работен ден, като същевременно се дава възможност да се определят лекари – резервни членове.

Целта на промените е постигането на обективност и прозрачност на медицинската експертиза, съчетана с ефективни контролни механизми върху цялостната й дейност. Чрез измененията ще се осигури по-голяма достъпност на лицата, подлежащи на освидетелстване, както и ще се съкратят сроковете за получаване на експертно решение.

С промените отпада изискването лекарите от ТЕЛК да работят на трудов договор. Това ще даде възможност да се привлекат повече специалисти в състава на ТЕЛК. Регламентират се и условията, при които лекар не може да участва при извършване на медицинска експертиза. По този начин се осигурява механизъм за предотвратяване на конфликти на интереси и евентуални корупционни практики. С измененията в Наредбата за медицинската експертиза се правят съществени промени в начина, по който се оценява трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане. Премахват се съществуващите диапазони за оценка на трайно намалената работоспособност/степен на увреждане. Премахва се различният подход при оценяването на заболявания от един и същ клас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5968 |03.04.2018 Сашо Диков започва предаване по Евроком . 1| 5273 |02.04.2018 Д-р Асен Меджидиев: Пирогов започва да прилича на европейска болница . 7| 7215 |31.03.2018 Русия започва обиски на британски самолети, ако няма обяснение за ”Аерофлот” . 2| 5575 |29.03.2018 Започват консултациите за позицията ни по скандала „Скрипал”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads