Реклама / Ads
2| 4792 |31.07.2015 НОВИНИ

Зеленогорски: Борисов прави закачка или сериозен знак към РБ

.
Найден Зеленогорски
Закачките на премиера по повод поведението на реформаторите не ми се струват много конструктивни. Това каза по БНР Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок по повод репликата му към тях да си стоят по местата.
 

Факт е, че има моменти в които всяка парламентарна група присъства в залата с 50% от своите членове и това не е най-фаталното нещо. В края на краищата, когато сме си разчели така времето, че работим в 10.30 – 11.00 часа вечерта, очевидно е, че няма как да се разчита на 100% присъствие. Въпросът е дали това е просто една закачка, или е опит да се направи сериозен знак към партньора.

 

Според Зеленогорски РБ има своето достойнство и няма да позволи, дори на партньорите, да се държат по този начин:

 

Ние не сме се венчали за властта. Истината е, че още когато обсъждахме гласуванията по отношение на конституционните реформи, ако се беше се стигнало до гласуването на нашия проект и ако бяхме останали сами, без подкрепата на ГЕРБ, съществуваше вариант, при който нашите министри да си подадат оставките и да се оттеглим от правителството. Този вариант беше обсъждан.

 

Зеленогорски е на мнение, че в настоящата ситуация от РБ трябва да проявят здрави нерви, но и да съхранят лицето и достойнството си:

 

Партиите от Реформаторския блок са оцелявали дълго в годините и в опозиция. За нас това не е най-голямата мечта да бъдем в едно управляващо мнозинство с политически сили, с които очевидно на политическата сцена сме на диаметрално противоположните краища.

 

Според Зеленогорски Реформаторският блок не би трябвало да бъде вписван в една графа с хората, които не искат да чуят мнението на избирателите във връзка с гласуването им по въпросите за референдума:

 

Ние сме имали категорична и последователна позиция повече от година по отношение на мажоритарния вот и задължителното гласуване. За нас мажоритарен вот в България има през преференциите. Нашето предложение беше да се гласува мажоритарно през преференциален вот, без никакъв праг. Ние подкрепяме мажоритарното гласуване. Начинът, по който този въпрос беше формулиран, няколко пъти обсъждахме с екипа на президента идеята ни за преформулиране. Според нас не беше достатъчно детайлен. В този смисъл може би трябваше много внимателно да се обсъдят идеите за преформулиране на първия и втория въпрос в парламента. Според нас те противоречат до известна степен на Конституцията и има елементи, които само Велико Народно събрание би могло да коментира. Ситуацията не е чиста и юридически.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5309 |30.07.2015 Реформаторите към Борисов: Не е лошо и ГЕРБ да се стегнат . 22| 9940 |30.07.2015 Борисов бесен: Реформаторите да мълчат и да си седят на столовете . 13| 6141 |30.07.2015 Ананиев: Изборът на подуправители -заиграване между ДПС и ГЕРБ . 4| 5045 |29.07.2015 Борисов се оприличил на Ципрас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads