Реклама / Ads
11| 4159 |23.12.2022 НОВИНИ

Зеленски: 143 страни по света - повече, от когато и да е било - подкрепиха нашата териториална цялост

.
Володимир Зеленски
143 страни по света - повече, от когато и да е било - подкрепиха нашата териториална цялост и осъдиха руската агресия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на конференцията на украинските посланици по света, състояла се в Киев, съобщава сайтът на украинското президентство.
 

В речта си пред посланиците украинският лидер заяви, че тази година е било възможно постигането на исторически резултати. В частност една могъща глобална коалиция се е създала около Украйна и защитата на международната сигурност. А Украйна е получила необходимата подкрепа под формата на финансови средства, жизненоважни средства за отбрана, санкции срещу Русия, хуманитарна помощ и др.

 

Той подчерта, че следващата година Украйна ще отдели специално внимание на онези райони и континенти, в които украинските интереси са представлявани досега по-малко, отколкото е необходимо за благото на Украйна и на украинската защита от руската агресия. За пример той посочи Африка.

 

Зеленски съобщи и, че са определени десет страни в Африка, в които Украйна ще открие нови посолства. Той спомена и за търговската инициатива "Украйна-Африка", в съответствие с която са били открити представителства в столиците на най-обещаващите страни на африканския континент. С всичко това, взето заедно, Украйна планира да има представителства в тридесет африкански държави, добави Зеленски.

 

Украйна освен това може да сподели опита си в областта на хранителната сигурност, дигитализацията и киберсигурността. "Ние имаме опитът, който може да укрепи нашите партньори и да даде на Украйна нови приятели в света", подчерта Зеленски.

 

За целта ще бъде адаптирана и работата на украинските посолства, а подходът при съставянето на екипа на посолствата ще бъде променен.

 

Според Зеленски светът трябва да научава какви са нуждите на Украйна и украинците, като в това трябва да участват не само политиците, но също и бизнесът, медийната среда, публичният сектор. Всичко това е от критично важно значение за възстановяването на Украйна и увеличаването на натиска над Русия заради нейната война и терор, подчерта той.

 

Зеленски изтъкна и приоритетните области за украинската дипломация за идната година. По-специално представителите на дипломатическия корпус ще трябва да се фокусират върху началото на преговори за присъединяване на Украйна в ЕС и за планираната среща на върха на НАТО. Дипломатите освен това ще трябва да следят внимателно и за нуждите на страната за възстановяване на енергийния сектор след руските удари.

 

Зеленски добави, че следващата година е нужно да се осигури приемането на нови силни санкции срещу Русия. В допълнение е нужно и да се открият и блокират руските авоари, които са свързани не само с представители на държавата агресор, но и с руския бизнес, който подкрепя войната.

 

В края на срещата с посланиците Зеленки подчерта, че изпълнението на набелязаните задачи, които той е споменал днес, е също и елемент от победата на Украйна. "Когато ние изпълняваме една специфична задача, ние ускоряваме победата за Украйна, ние ускоряваме победата за украинския народ. Най-важната задача за всички нас е победата в тази война. Ние трябва да я постигнем и ще я постигнем", заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3165 |22.12.2022 Страните от Г-7 приеха помощта за Украйна да е в размер на 32 млрд. долара . 11| 3223 |20.12.2022 Зеленски: Имаме нужда от още оръжия. Скоро Русия ще има 100 000 жертви . 1| 3035 |19.12.2022 Зеленски: На война няма шампион, няма равенство . 0| 3375 |16.12.2022 Китайският президент призова света за опазване на биоразнообразието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads