Реклама / Ads
0| 3288 |16.08.2022 НОВИНИ

Зеленски: Ядрена катастрофа в АЕЦ „Запорожие“ може да е удар за цяла Европа. Всичко зависи само от вятъра

.
Володимир Зеленски Източник: Reuters
Всеки инцидент с радиация в Запорожката атомна електроцентрала може да бъде удар за страните от Европейския съюз, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от региона. Всичко зависи само от посоката и силата на вятъра. И ако сега на света му липсва силата и решимостта да защити една ядрена централа, това означава, че губи пред терористите и се поддава на ядрено изнудване“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.
 

„Русия не спира да изнудва с действията в Запорожката АЕЦ. Продължава провокативният обстрел на територията й. Под прикритието на централата, окупаторите обстрелват близките градове и населени места. Руските военни крият боеприпаси и оборудване в самите съоръжения на станцията“, добави той в опит да призова света да предотврати евентуалния инцидент.

 

„Ако действията на Русия доведат до катастрофа, последиците биха могли да засегнат онези, които сега мълчат“, заяви още Зеленски.

 

Украинският президент призова международната общност за приеме нови строги санкции срещу Русия и да не се подава на ядрения шантаж.

 

„Всички руски сили трябва да се изтеглят незабавно от централата и от околните зони, без да поставят никакви условия“, настоя той.

 

На този фон кризата около украинската Запорожка Атомна централна са обсъдили в телефонен разговор генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и руският министър на отбраната Сергей Шойгу. ООН отхвърля руските обвинения, че пречи на визита на ядрени експерти. От световната организация настояват, че за да се осъществи инспекция в електроцентралата трябва да има споразумение с Русия и Украйна.

 

В момента има разногласия по редица въпроси, включително за маршрута, по който да минат международните инспектори. Москва отхвърля призивите, руските сили да се изтеглят от обекта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4859 |15.08.2022 Защо няма мантинела в отсечката на катастрофата със сръбския автобус, пита Асоциацията на пострадалите при катастрофи . 0| 2761 |15.08.2022 Двете по-тежко пострадали деца от катастрофата вече са в ”Пирогов” . 0| 2595 |15.08.2022 Шефът на МВР за катастрофата: Основната версия е човешка грешка . 0| 2559 |15.08.2022 Шефът на НСлС: Човешка грешка е водещата версия за катастрофата на АМ ”Тракия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads