Реклама / Ads
5| 3547 |08.02.2023 НОВИНИ

Зеленски с изненадваща визита във Великобритания

.
Източник: личен архив
Украинският президент Володимир Зеленски пристига днес на посещение във Великобритания, предаде Ройтерс, като се позова на ”Даунинг стрийт”.
 

Зеленски ще произнесе реч пред британския парламент и ще се срещне с министър-председателя Риши Сунак и крал Чарлз III.

 

Освен това украинският лидер ще държи реч в британския парламент и ще се срещне с украински войници, които понастоящем са на обучение във Великобритания.

 

"Добре дошъл във Великобритания, президент Зеленски", написа Руши Сунак в Туитър, споделяйки кадър на срещата. 

 

Зеленски, облечен в характерния си маслиненозелен топ, беше прегърнат от Сунак, след като слезе от военнотранспортния самолет на летище Станстед северно от Лондон.

 

 

Сунах обяви, че ще предложи обучение на украинските пилоти на изтребители и морски пехотинци, тъй като западните съюзници обсъждат засилване на военната помощ за Киев.

 

След Лондон официалните представители на ЕС се надяват Зеленски да посети Брюксел в четвъртък.

 

Преди пътуването президентът Джо Байдън обеща, че САЩ ще подкрепят Украйна в дългосрочен план.

 

"Ще бъдем с вас, колкото и дълго да е необходимо", заяви Байдън в годишната реч на президента "За състоянието на съюза".

 

"Нашата нация работи за повече свобода, повече достойнство, повече мир - не само в Европа, но и навсякъде", каза Байдън, обръщайки се към посланика на Украйна във Вашингтон Оксана Маркарова, която присъстваше на събитието.

 

След разговорите на "Даунинг стрийт" 10 и речта си в историческата зала "Уестминстър" на парламента Зеленски ще посети, заедно със Сунак, украинските войски, които получават обучение от британските военни в Югозападна Англия.

 

"Премиерът ще предложи да засили офертата на Обединеното кралство за обучение на украинските войски, включително да я разшири с пилоти на изтребители, за да гарантира, че Украйна може да защитава небето си и в бъдеще", заявиха от офиса на Сунак.

 

Обучението ще "гарантира, че пилотите ще могат да летят на сложни изтребители по стандартите на НАТО в бъдеще".

 

Вместо това Зеленски получи обещания от съюзниците за танкове на фона на предупрежденията, че Русия струпва жива сила и техника за нова голяма офанзива на изток.

 

Във вторник Дания, Германия и Нидерландия обещаха, че Украйна ще получи поне 100 танка през "следващите месеци".

 

Миналата седмица Сунак заяви, че изпращането на британските изтребители „Тайфун“ и F-35 в Киев ще изисква "месеци, ако не и години" обучение и че търси най-ефективния начин да помогне на Киев да постигне победа.

 

Британският министър на отбраната Бен Уолъс също предупреди, че доставката на изтребители за Украйна няма да бъде "магическа пръчка" във войната, въпреки че отказа да изключи тази идея.

 

Досега Съединените щати отхвърляха всякакви доставки на изтребители F-16 за Украйна, но други партньори, включително Полша, се показаха по-отворени към идеята.

 

Великобритания заявява, че през последните шест месеца вече е обучила 10 000 украински войници "до бойна готовност" и ще обучи още 20 000 през тази година.

Обединеното кралство вече се е съгласило да изпрати 14 от своите танкове „Чаленджър“ 2 на Украйна. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3166 |06.02.2023 Зеленски: Украйна е готова да помогне на Турция след земетресенията . 0| 3324 |06.02.2023 Зеленски: Ожесточени боеве в Донецк, Русия иска да повтори февруари 2022 г. . 16| 3845 |05.02.2023 Пред израелски премиер Путин обещал да не убива Зеленски . 17| 4427 |04.02.2023 Зеленски: Все по-тежка е ситуацията на фронта в Източна Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads