Реклама / Ads
11| 4353 |10.01.2024 НОВИНИ

Зеленски: Колебанието на Запада относно предоставянето на помощ за Киев насърчава Путин

.
Украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Колебанието на Запада относно предоставянето на помощ за Киев насърчава Владимир Путин, който иска да окупира цяла Украйна, предупреди днес украинският лидер Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.
 

"Трябва да обръщаме внимание на риториката на Путин. Той няма да спре. Той иска да ни окупира напълно", алармира Зеленски по време на изненадващо посещение във Вилнюс.

 

"Понякога колебанията на партньорите относно финансовата и военната помощ за Украйна само увеличават дързостта и силата на Русия", изрази съжаление украинският държавен глава.

 

Владимир Путин няма да спре, докато Украйна и нейните съюзници не приключат с него, допълни Зеленски. "Той няма да спре, докато ние заедно не приключим с него", подчерта украинският президент на съвместна пресконференция с литовския си колега Гитанас Науседа.

 




"Доказахме, че Русия може да бъде спряна, че възпирането ѝ е възможно", отбеляза още украинският държавен глава.

 

В случай на украинско поражение, другите съседи на Русия рискуват да бъдат нападнати, добави Зеленски. "Трябва да разберем, че Литва, Латвия, Естония и Молдова могат да бъдат следващите жертви, ако не издържим", смята той.

 

Президентът заяви също, че страната му "изпитва остър недостиг" на западни системи за противовъздушна отбрана в условията на засилване на руските масирани въздушни удари през последните седмици.

 

"Изпитваме остра нужда от тях", каза той пред репортери в момент, когато Украйна е обезпокоена от намаляването на западната подкрепа за Киев.

 




"През последните няколко дни Русия е изстреляла срещу Украйна общо 500 ракети, а ние унищожихме 70 процента от тях", увери украинският лидер.

 

Той обаче призна, че запасите от системи за противовъздушна отбрана са малки в страните, които могат да ги предоставят. "Складовете са празни. И съществуват много предизвикателства пред световната отбрана", каза Зеленски.

 

Украйна се надява да ускори развитието на собствената си отбранителна индустрия и да разработи съвместни проекти за ускоряване на производството на боеприпаси и оръжия, посочва Асошиейтед прес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4217 |10.01.2024 След случая с убийството на Кирил Русев: Трима гранични полицаи са отстранени временно от длъжност . 2| 4076 |10.01.2024 Мария Габриел: Ротацията трябва да се случи по спокоен начин, за да дадем на гражданите усещане за стабилност . 0| 4130 |10.01.2024 Светият Синод избра митрополит Йоан за наместник на Сливенската епархия . 10| 7610 |10.01.2024 С Турция и Румъния България прави военноморска група за сигурност в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads