Реклама / Ads
8| 3735 |08.02.2024 НОВИНИ

Зеленски отстрани Залужни като главнокомандващ украинските въоръжени сили, Сирски поема войската

.
Олександър Сирски и Валерий Залужни
Украинският президент Володимир Зеленски отстрани от поста главнокомандващия украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни. На негово място е назначил командващия сухопътните сили Олександър Сирски, който наскоро отказа да заеме поста, предадоха Ройтерс и Укринформ.
 

"Срещнах се с генерал Валерий Залужни. Благодарих му за двете години отбрана на Украйна. Обсъдихме обновяването, от което се нуждаят въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме и кой може да бъде част от обновеното ръководство на въоръжените сили на Украйна. Времето за такова обновяване е сега. Предложих на ген. Залужни да остане част от отбора", заяви той.


Самият Залужни заяви, че е провел "важен и сериозен разговор" със Зеленски и е взето решение за смяна на тактиката и стратегията на бойното поле.


"В първите най-тежки дни на Голямата война се изправихме срещу долен и силен враг. Застанахме заедно. Нашата битка продължава и се променя всеки ден. Задачите на 2022 г. са различни от задачите на 2024 г. Затова всеки трябва да се промени и да се адаптира към новите реалности. За да спечелим също заедно", написа самият той в страницата си като главнокомандващ.


Зеленски обяви, че Сирски има успешен опит и в отбраната, и в нападението - ръководил е операцията по отбрана на Киев и конграофанзивата в Харковска област.

 

"От днес нов ръководен екип ще поеме ръководството на Въоръжените сили на Украйна. Искам визията за войната да бъде еднаква за нашите войници в Роботин или Авдиевка, както и в Генералния щаб и ръководния военнно-политически съвет. Проведох десетки разговори с командири на различни нива. По-специално, днес разговарях с бригадните генерали Андрий Гнатов, Михайло Драпати, Игор Скибюк и полковниците Павел Палиса и Вадим Сухаревски. Всички те са обмисляни за ръководни позиции в армията и ще служат под ръководството на най-опитния украински командир", написа още президентът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11968 |08.02.2024 Проф. Георги Касчиев: Седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струват не 12, а 35 млрд $. "Белене" е неизпълним проект . 4| 2885 |08.02.2024 Росен Желязков: Няма тайни срещи и договорки межу управляващото мнозинство в Народното събрание . 21| 3064 |08.02.2024 Денков не иска поста в МВнР, но държи гласът на ПП-ДБ да се чува навън . 12| 3329 |08.02.2024 Доналд Туск: Рейгън се обръща в гроба заради републиканците в Сената

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads