Реклама / Ads
31| 2871 |30.04.2023 НОВИНИ

Зеленски: Да падна в плен на руснаците е позор, знам как да стрелям

.
Володимир Зеленски носи пистолет и е щял да се сражава до смърт Източник: БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски носи пистолет и е щял да се сражава до смърт редом с най-близкото си обкръжение, ако руснаците бяха нахлули в Киев в началото на войната, предаде Ройтерс, цитирайки негово интервю.
 

"Знам как да стрелям. Можете ли да си представите (заглавие като) "Президентът на Украйна е пленен от руснаците?" Това е позор. Смятам, че това би било срамно", каза той пред телевизионния канал "1+1".

 

В първите дни след инвазията от 24 февруари 2022 г, украински официални лица заявиха, че руски разузнавателни подразделения са се опитали да проникнат в Киев, но са били победени и не са успели да достигнат до улица "Банкова" в центъра на града, където се намира президентската канцелария, посочва Ройтерс.

 

Други руски подразделения са предприели атака в покрайнините на Киев, но не са успели да напреднат. Официални представители също така съобщиха и за няколко неуспешни опита за саботаж в града.

 

"Мисля, че ако бяха влезли вътре, в администрацията, нямаше да сме тук", каза Зеленски. Не стана ясно за кои руски подразделения става дума.

 

"Никой нямаше да попадне в плен, защото имахме много сериозно подготвена отбрана на улица "Банкова". Щяхме да бъдем там до последно", каза той.

 

Запитан дали е носил пистолет и дали се е упражнявал да го използва, той отговори, че е носил, но отхвърли предположението, че това би могло да е, за да се самоубие, вместо да бъде заловен. "Не, не, не. Не е (за да застрелям) себе си. За да отвръщам на огъня, със сигурност", каза той.

 

Междувременно във вечерното си видеообръщение снощи Зеленски се обърна към руските войници и ги обвини, че "не само командирите, но и всички вие, всички вие сте терористи и убийци и всички вие трябва да бъдете наказани". Всеки, който пилотира и изстрелва ракети, който поддържа самолети и кораби за терор, е съучастник, терорист и убиец и трябва да бъде наказан, добави той.

 

Коментарите му последваха ракетния удар по град Уман, при който в петък загинаха 23 души. Сред тях, според Зеленски, е имало шест непълнолетни. Всеки, който подготвя такива ракетни атаки, трябва да знае, че е съучастник в смъртта на цивилни, каза президентът.

 

По думите му поради това не е достатъчно Русия да бъде отслабена от войната. За пореден път Зеленски се изказа в подкрепа на създаването на международен трибунал срещу Русия по модела на Нюрнбергския процес срещу нацистите, предаде БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 3757 |30.04.2023 За контранастъплението срещу Русия: Украински спецчасти тренират в бази в Германия градски битки . 0| 2945 |29.04.2023 Евакуираният от Судан българин: Нападнаха ни бандити, стреляха в краката ни . 1| 2986 |29.04.2023 Българин е нападнат в Судан . 4| 3440 |28.04.2023 Зеленски: Последните руски удари в Украйна доближават Москва до провала и до наказанието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads