Реклама / Ads
11| 3138 |26.02.2023 НОВИНИ

Зеленски праща на САЩ нов списък с желаните оръжия

.
Списък с желаните от Украйна оръжия ще изпрати президентът Володимир Зеленски на САЩ. Това е станало ясно по време на среща между украинския държавник и група депутати от Камарата на представителите от Републиканската партия отвъд океана, твърдят източници на CNN, запознати с разговорите.
 

Тази среща показва на колко диаметрално противоположни позиции са самите републиканци. Разговорите са се случили на фона на призиви от една част от законотворците САЩ да блокират бъдещата помощ за Киев. Разделението само се задълбочи, откакто Републиканската партия пое мнозинството в Камарата през януари, въпреки че председателят на Камарата Кевин Маккарти внимателно се опита да остане неутрален по въпроса.


Това идва и в момент, в който президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск да снабди украинците с по-съвременни оръжия, за които някои от собствените му военни командири частно признаха, че могат да помогнат на Украйна да спечели войната.


Зеленски, който се срещна с председателя на комисията по външни работи в Камарата на представителите Майкъл Маккол и четирима други членове на Републиканската партия в Камарата, каза на групата, че планира да им изпрати списък с оръжия, включващ изтребители F-16, които според него са необходими за ускоряване на края на войната с Русия.

 

Конкретната цел на Зеленки да получи американски изтребители F-16 се превърна във все по-противоречив въпрос. Както Байдън, така и генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, преди това се противопоставиха на подобен ход поради опасения за това как той може да ескалира конфликта.


Но аргументът срещу предоставянето на F-16 става все по-труден за извеждане, тъй като висши военни лидери са признали насаме пред законодателите на Републиканската партия през последните дни, че тези оръжия ще помогнат на Украйна да спечели войната, според запознат източник.


Миналата седмица генерал Кристофър Каволи, върховен главнокомандващ на съюзниците за Европа и ръководител на европейското командване на САЩ, каза на 10 депутати от Републиканската партия на брифинг при закрити врата, че F-16 ще помогнат на Украйна да спечели. 


Въпреки че коментарите на Каволи отиват по-далеч от казаното публично от високопоставени американски служители, те също така отразяват различни възгледи в Пентагона – по-специално разделяйки се с по-предпазливия подход на Мили, който отдавна е предпазлив от всеки ход, който може да провокира руска ескалация, според множество източници запознат с въпроса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3051 |26.02.2023 Зеленски зове за евросанкции срещу “Росатом” . 5| 3442 |24.02.2023 Зеленски: Киев трябва да си сътрудничи с Китай, за да сложи край на войната . 1| 3401 |24.02.2023 Швеция изпраща на Украйна десет танка ”Леопард” . 5| 3442 |23.02.2023 Зеленски за годишнината на войната: Русия избра пътя на убиеца, Украйна не се огъна и ще победи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads