Реклама / Ads
6| 2368 |11.06.2024 НОВИНИ

Зеленски: Радикалната проруска реторика е опасна за страните от ЕС

.
Украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Украинският държавен глава Володимир Зеленски предупреди, че проруската реторика представлява нарастваща опасност за страните от ЕС.
 

Депутатите от германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) и крайнолявата партия BSW бойкотираха обръщението на Зеленски към Бундестага, съобщи АФП.

 

И двете партии постигнаха солидни печалби на европейските избори на 9 юни. АзГ получи повече точки от трите партии в коалицията на федералния канцлер Олаф Шолц, докато BSW, новодошлата партия, която водеше кампания срещу доставките на оръжие за Украйна, взе малко над 6%.





Зеленски алармира, че позицията на прокремълските партии представлява заплаха, която се простира отвъд Украйна.

 

"Струва ми се, че най-важното е, че хората не избраха проруската популистка реторика. Но радикалната проруска реторика е опасна за вашите страни", посочи украинският лидер.

 

Съпредседателите на АзГ отбелязаха, че са "отказали да слушат оратор, облечен в камуфлажни униформи".





"Сега Украйна не се нуждае от военен президент, а от мирен президент, който е готов да преговаря", заявиха Тино Хрупала и Алис Вайдел, като уточниха, че поради това депутатите от АзГ са решили да оставят местата си в Бундестага празни.

 

Не само в Германия, но и в целия ЕС, печалбите на крайната десница генерираха опасения за бъдещето на западната подкрепа за Украйна.





В навечерието на мирната конференция за Украйна в Швейцария, на която Русия не е поканена, партии като АзГ прокарват посланието, че настоящата стратегия на Запада за въоръжаване на Украйна няма да доведе до прекратяване на военните действия.

 

Но канцлерът Шолц, говорейки на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин, се зарече да не се отказва от подкрепата си за Киев.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2289 |11.06.2024 По-ниски такси, дигитални дневници и картони: как ще се променят шофьорските курсове? . 6| 25295 |11.06.2024 Австрийците спират България за Шенген, но печелят у нас с ваканционно евро . 1| 2375 |11.06.2024 Бившият министър Лидия Шулева: Изненадващо е, че няма още оставки на политици . 0| 2407 |11.06.2024 Политологът Милен Любенов: Отделни депутати от "Величие" биха могли да подкрепят бъдещото правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads