Реклама / Ads
5| 3185 |02.10.2022 НОВИНИ

Зеленски: Русия устрои фарс в Донбас. Украйна ще си върне своето – и на изток, и на юг

.
Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Украинските сили ще отвоюват от Русия още райони в източната област Донбас. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски след като Москва изтегли войските си от стратегическия украински град Лиман, което се разглежда като значителен неуспех за нейната кампания на изток.
 

В късното си видеообръщение президентът Зеленски заяви, че боевете в град Лиман продължават, но украинското знаме вече се вее в града и обеща, че украинците ще отвоюват завзетите територии:

 

„Русия устрои фарс в Донбас. Абсолютен фарс, който искаше да представи за референдум. Правиха някакви представления, водиха хора с автомати по домовете, носиха хартийки, пропагандаторите снимаха всичко това в тази част на Донбас, която контролират, а сега там е украинският флаг. За седмица украинските знамена се увеличиха, а след още една ще бъдат дори повече. Украйна ще си върне своето – и на изток, и на юг“.  

 

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр също заяви, че ситуацията в Лиман остава сложна. Тя призова хората да не публикуват нищо в социалните мрежи, като подчерта, че военните ще съобщят, когато има новини.

 

По-рано руското министерство на отбраната обяви, че изтегля войските си от Лиман заради „опасността от обкръжаване на съюзническите войски“. Отвоюването на Лиман е от стратегическо значение за Украйна. Градът беше използван като логистичен център от Русия и може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите на Донецк и Луганск.

 

Междувременно генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси съобщи, че очаква да замине за Киев и Москва следващата седмица. Посещението е свързано с продължаващите усилия за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна централа.

 

Гроси коментира и задържането на директора на съоръжението Игор Мурашов от страна на руските власти, като го определи като причина за загриженост. Според руската страна Мурашов е бил задържан временно, за да бъде разпитан.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2682 |01.10.2022 Външно публикува изявление на Европейския съвет във връзка с анексираните от Русия територии . 4| 2742 |01.10.2022 Русия наложи вето на резолюция на ООН, в която се осъждат референдумите в четири украински региона . 8| 2914 |30.09.2022 Японският премиер осъди анексията на украинските земи от Русия . 7| 3134 |30.09.2022 САЩ удря Русия с още санкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads