Реклама / Ads
0| 3081 |24.07.2022 НОВИНИ

Зеленски: Украинските сили навлизат в Херсонска област

.
Източник: БГНЕС
Украинските сили постепенно навлизат в източната Херсонска област, която беше превзета от Русия в началото на войната. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в среднощно видеообръщение, цитирано от Ройтерс.
 

„Окупаторите се опитваха да установят база там, но помогна ли им това? Украинските въоръжени сили настъпват в региона стъпка по стъпка“, подчерта той.

 

„Руско варварство“ – с тези думи по-рано Володимир Зеленски определи ракетния обстрел срещу пристанището в Одеса. Той обвини Русия, че с ракетния удар срещу пристанището в Одеса е нарушила подписаното в Истанбул споразумение да позволи на кораби да преминават през морския коридор, без те или пристанищата да бъдат подложени нападения.

 

„Каквото Русия обещае, винаги намира начин да не изпълни“, заяви украинският президент.

 

САЩ също осъдиха атаката, която Русия отрича. Турският президент Ердоган увери, че въпреки това износът на украинско зърно ще започне скоро.

 

Украинските власти съобщиха, че има пострадали от руските удари, нанесени по пристанището в Одеса. 

 

По данни на украинската армия две ракети са поразили черноморското пристанище в събота.

 

Ракетната атака показва, че на Москва не може да се има доверие за изпълнението на зърнената сделка, сключена с ООН, Турция и Украйна в петък. Тази позиция защити президентът Володимир Зеленски:

 

„Циничният руски ракетен удар по Одеса, по нашето пристанище, се оказа удар по политическите позиции на самата Русия. И ако някой в света каже, че е необходим диалог с Русия, каквито и да е договорености, нека види какво се случва. Руските ракети „Калибър“ унищожиха самата възможност за подобни изявления“.

 

Делегация на американския Конгрес се срещна със Зеленски и обеща по-нататъшна подкрепа срещу Русия.

 

Преди това от Държавния департамент осъдиха руската атака срещу Одеса. Държавният секретар Антъни Блинкън посочи, че нападението "подкопава работата на ООН, Турция и Украйна" с цел доставяне на храна от критична важност на световните пазари. Блинкън повтори обвиненията, че Русия носи отговорността за задълбочаващата се световна продоволствена криза.

 

Украински представители все пак уточниха, че с атаката в Одеса все пак не са били нанесени сериозни щети. Продължава подготовката за подновяване на зърнения износ.

 

Транспортирането на украинско зърно по море ще започне скоро, увери турският президент Реджеп  Ердоган. Министърът на отбраната Хулуси Акар цитира изявления пред Анкара на руски официални представители, че Москва „няма нищо общо“ с ударите по пристанището в Одеса.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3027 |23.07.2022 Мъж загина при тежко ПТП на пътя Русе-Силистра . 0| 3178 |23.07.2022 Зеленски: До 30 украински военни загиват ежедневно в бойните действия срещу руските войски . 0| 3249 |21.07.2022 Владислав Панев: Не съм оптимист, че ще има правителство, но сме длъжни да направим усилие . 0| 4789 |20.07.2022 Украинските бежанци бягат от България! 4000 вече започнали работа по гръцките острови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads