Реклама / Ads
0| 3911 |29.03.2022 НОВИНИ

Зеленски към Запада: Нямам думи! Помислете докъде стигнахме – да чакаме химическо оръжие. Страхът ви прави съучастници

.
Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
В поредно видеообръщение, публикувано в ранните часове на деня в Телеграм, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че въпреки някои военни победи на Украйна в конфликта й с Русия, положението е напрегнато, предаде ДПА.
 

Той каза, че украинците са освободили град Ирпен край Киев, както по-рано съобщи и неговият кмет.

 

„Въпреки това продължават боевете в други части на страната, рано е да се говори за сигурност в тази нейна част“, предупреди украинският президент.

 

„Руските войски продължават да контролират северната част на Киевска област, имат ресурси и жива сила. Много трудно остава положението в Чернигов, Суми, Харков, Донбас и южните украински области“, заяви Зеленски.

 

Той отново призова за по-строги санкции срещу Русия. По повод обсъжданото в Европа ембарго върху доставките на руски петрол президентът каза, че сега има много признаци, че до такова затягане на санкциите срещу Русия ще се стигне само ако Москва използва химическо оръжие.

 

„Започна пълномащабна война. Сега има много намеци, че ако Русия понечи да ползва химически оръжия, ще бъдат въведени по-строги санкции, като ембарго върху доставките на руски петрол за Европа. Просто нямам думи. Помислете докъде стигнахме – да чакаме химическо оръжие. Ние, хората, които сме живи, трябва да чакаме. Нима всичко, което руската армия е направила досега, не е достатъчно за петролно ембарго? Касетъчните бомби не го ли заслужават“, попита президентът.

 

„Украинците не трябва да умират само защото някой не може да намери достатъчно смелост да ни помогне с нужното ни оръжие. Страхът винаги те прави съучастник„, каза още Зеленски.

 

Украинският лидер съобщи, че тази седмица към президентството ще бъде създадена група от експерти – украински и международни, които да анализират санкциите срещу Русия и реалното им въздействие.

 

Зеленски планира да направи обръщения към парламентите на няколко държави тази седмица, за да ги призове да предоставят повече оръжия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3427 |28.03.2022 Съветник на Зеленски: Украйна не желае да се откаже от никаква територия . 0| 3347 |28.03.2022 Роскомнадзор проверява руските медии, излъчили интервюто със Зеленски . 0| 4004 |28.03.2022 Володимир Зеленски: Руски бизнесмени предложиха помощ на Украйна и армията ни . 0| 5263 |27.03.2022 Зеленски: Готови сме да преговаряме за Донбас и наутралитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads