Реклама / Ads
0| 2961 |10.11.2022 НОВИНИ

Земеделски производители от Силистренско излязоха на протест срещу ресорното министерство

.
Източник: Снимката е илюстративна
Земеделски производители от Силистренско излязоха на мълчалив протест срещу решението на Министерството на земеделието да бъде анулиран проведен през лятото търг за отдаването на близо 20 000 дка земя от Държавния поземлен фонд (ДПФ) в региона.
 

Стопаните до момента нямат информация, няма сключени договори, няма споразумения за комасиране и очертаване и така ще се стигне до загуба на стопанската година.

Според Министерството има нарушение на тръжната процедура и опорочаване. Правят се проверки, води се разследване.

 

В края на юли и началото на август т.г. земеделци от региона участват в търг за отдаване под наем и аренда на свободните имоти от ДПФ. Някои печелят, други са в резервите. Към днешна дата обаче няма сключени споразумения, няма договори. Макар да са налице платени депозити, а някои дори да са внесли вече и дължимите суми за наеми. Все още обаче не са пуснали машините в нивите, за да орат и сеят, защото са в неведение какво ги очаква. Венцислав Костадинов от 30 години участва в подобни търгове и за настоящия твърди, че е бил редовен, уточнява БНР.

 

Атанас Атанасов протестира срещу бездействието – било то с основание или - не. Според него не е случайно, че все още няма издадени никакви документи.

Средната наемна цена на декар земя от ДПФ в Силистренско е 100 лв. Има стопани, които, въпреки че липсват документи, вече са засели. Най-страшното за земеделците дори не е в това дали ще загубят, ако не ги обработват тези земи.

 

Опасенията на Иван Берберов са, че втора тръжна процедура може да се проточи до март месец догодина. Директорът на Областна дирекция "Земеделие", Гинка Катева, заяви пред БНР, че до края на месеца ще има яснота по въпроса. Ще има проверка на терен. Очаква се и официална заповед за анулиране на търга.

 

За последните 11 години за първи път в региона се стига до спиране на тръжна процедура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3084 |28.10.2022 Зърнопроизводители: Пшеницата от Украйна е нискокачествена . 0| 2736 |17.09.2022 Земеделският министър: Украинското жито, което влиза у нас, не е опасно, прави се удвоен фитосанитарен контрол . 0| 3001 |16.09.2022 Мая Манолова: Малките картофопроизводители ще могат да получат държавна подкрепа . 0| 2648 |14.09.2022 Аграрният министър иска ЕК да задейства кризисен резерв в подкрепа на родните зърнопроизводители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads