Реклама / Ads
4| 6064 |18.07.2023 АКТУАЛНО

Мести ли се Долината на смъртта в България? В Калифорния удари 54°C, тук мина 41 градуса

.
В Долината на смъртта...
Топлата вълна “Харон” продължава да вилнее и предизвика рекордни жеги в цял свят. Градусите на термометрите се повишиха до опасните близо 54°C в Долината на смъртта в Калифорния. Днес се очаква горещините да достигнат пика си в Южна Европа. Високите температури вече предизвикаха и пожари в някои държави.
 

У нас вчера на няколко места температурата мина 41 градуса, което на слънце означава около 46-47 градуса! Едва ли ще стигнем пещта на Долината на смъртта, но горещините наистина са впечатляващи и опасни.

 

Мащабни пожари вече бушуват в Гърция. В района на Атина жителите на три села са били евакуирани. Изведени са хора и от манастири и детски лагери. Риск за туристите на този етап няма. Очакват се още пожари. Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, който в момента е в Брюксел за среща на върха, каза, че властите правят всичко възможно, за да помогнат.

 

Голям пожар гори и в Швейцария. Огънят е избухнал над Бич във Вале - регион, известен с алпийските си курорти и Матерхорн. В гасенето са се включили хеликоптери. На мястото има около 150 пожарникари и 25 полицаи, но огънят все още е извън контрол и се разпространява бързо. Евакуират се хора от селата.

 

Пикът на жегата вероятно ще удари централното Средиземноморие във вторник, достигайки 46°C в Сардиния. Световната метеорологична организация казва, че горещата вълна вероятно ще продължи през август.

 

Има предупреждения, че екстремните горещини могат да продължат още 10 дни в части от Италия. В столицата Рим температурите може да се задържат над 40 градуса за 15 дни.

Испания също беше изправена пред последователни горещи вълни, като температурите вчера достигнаха 44°C в южната част на страната.


Рекордни са температурите и на световния океан. Северният Атлантик, например, в момента изпитва най-високите температури на водата на повърхността, регистрирани някога. Тази морска гореща вълна е особено изразена около бреговете на Обединеното кралство, където в някои райони има температури до 5 градуса над обичайните за това време на годината. 

 

Горещи вълни регистрират и в Япония и Китай. През уикенда Китай временно регистрира най-високата си температура от над 52°C в Синдзян, според метеорологичната служба на Обединеното кралство. Пекин регистрира най-горещия си юнски ден от повече от 60 години, като живакът достигна 41,1 °C.


В Япония токийският Дисниленд и DisneySea в понеделник временно спряха някои събития и представления на открито поради ужасната жега.

 

Властите издадоха предупреждения за топлинен удар, тъй като температурите на много места - включително Токио - се повишиха до почти 40°C.

 

Жегата е сериозна в САЩ. Предупрежденията за опасно време са засегнали над 104 милиона души. Националната метеорологична служба казва, че горещата вълна вероятно ще продължи в югозападната част на САЩ до 28 юли. Градусите в Долината на смъртта в Калифорния достигнаха 53.9°C. Именно там са били регистрирани най-големите горещини в историята. През 1913 г. за последно е отчетен рекорд от 56.7°C.

 

Поради липсата на вода Долината на смъртта е сред най-сухите и топли места в света. Температури от порядъка на 50 °C са нещо обикновено през лятото, докато зимните падат под 0 °C. Юли е най-горещият месец, а декември – най-студеният. Най-ниската измерена температура е -10 °C.

 

Без да сме пустинна теритария в България десетки селища в адските горещини оцеляват без вода. Пресъхват водопроводи, развалят се, не достига налягане, пресъхват водоизточници. Всичко това поради организационни и властови неуредици. Страдат стотици хиляди българи. Ако питате тях, със сигурност ще ви отговорят, че Долината на смъртта от Калифорния се е преместила в техните населени места...

 

екип ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5029 |25.01.2023 Заради войната в Украйна преместиха стрелките на Часовника на страшния съд напред . 20| 6015 |18.02.2021 Смъртта на детето било престъпление, но Фандъкова не поема отговорност . 38| 10153 |23.07.2020 Христо Иванов: Не искам да ставам главен прокурор, разместиха столовете на палубата на ”Титаник” . 8| 13598 |17.12.2019 Първо във Фрог: Румяна Арнаудова вече не е говорител на прокуратурата, утре става ясно кой ще я замести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads