Реклама / Ads
0| 5335 |17.10.2024 АКТУАЛНО

„България – посмешището на футбола в Европа“, пишат в Полша

.
Български национален отбор по футбол Източник: Български национален отбор по футбол
"България е посмешището на Европа. Отборът на България загуби в Лигата на нациите от Северна Ирландия с цели 0:5. Това е поредният епизод от гигантската криза, през която преминава футболът в тази страна".
 

Полският przegladsportowy.onet.pl излезе с обширен материал, в който критиката към българския футобл е убийствена.

 

"Брутален крах на бивша мощ. България е посмешището на Европа“

 

Не може да се нарече по друг начин освен истински провал. Отборът на България загуби в Лигата на нациите от Северна Ирландия с цели 0:5. Това е поредният епизод от гигантската криза, през която преминава футболът в тази страна. България, която през 1994 година зае четвърто място на световното първенство, днес е наричана „закачка“ на Европа. Но това е най-малкият ѝ проблем.

 

С представителния отбор на България година след година става все по-зле, докато най-накрая не достигна дъното. Фактът, че вече 20 години не успява да се класира на голям турнир, вече почти не впечатлява никого. Сега с трудност постига единични победи. В квалификациите за последното Европейско първенство България не спечели нито един (!) от осемте си мача. В квалификациите за Европейското 2020 – само един, а в квалификациите за Световното първенство – два.

 

В тазгодишната Лига на нациите (Дивизия С) България спечели веднъж – 1:0 срещу Северна Ирландия – но вече в реванша, който се състоя в миналия вторник, се компрометира и загуби с 0:5. В общо четири мача с Северна Ирландия, Беларус и Люксембург, отборът е отбелязал едва един гол.

 

Не съществува в момента на Балканите по-лош отбор. Преди време един от македонските сайтове написа, че този отбор е станал „закачка“ и „изчезва от картата на Европа“.  

 

.
                          Източник:przegladsportowy.onet

 

България дълбае в дъното. Това е резултат от корупцията

 

А всъщност става дума за представителен отбор, който преди 30 години – поне за миг – беше сила. През 1994 г. България сензационно зае четвърто място на световното първенство. В състава бяха например Йордан Лечков, Красимир Балъков и – най-вече – Христо Стоичков, по-късно носител на Златната топка.

 

За това какъв гигантски кризис преминава България, писахме преди година в обширна статия. Катастрофалните резултати са резултат от корупция, крайна некомпетентност и управление от страна на банди, които убиват водещи фигури във футбола. През последните 12 години бяха убити 15 президенти на български клубове. Както отбеляза известният британски журналист Джонатан Уилсън, статистически работата на сапьор в България е по-безопасна от тази на шеф на футболен клуб.

 

Всичко е заради бандите, които – както пише „Гардиън“ – неофициално управляват в много клубове. Футболът за тях е лесен начин за пране на мръсни пари и печелене от уредени мачове. BBC Radio 4 проведе свое време разследване по този въпрос. Журналистите достигнаха до играч на националния отбор до 21 години, който един ден бил бит от двама мъже, а на другия получил предложение да продаде мач, в който трябвало да участва, за 20 хиляди евро.

 

Превод и редакция: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8047 |16.10.2024 "Има справедливост! Благодаря!" Василев изгуби делото срещу Морфов. Съдът връща режисьора в Народния театър /обновена/ . 31| 8507 |15.10.2024 Явор Божанков: Заплашваха, бутаха, правеха черни списъци - тези нещастни копейчици трябва да бъдат натикани в миша дупка . 5| 4715 |15.10.2024 Напрежение между двете Кореи: Северът взриви пътища и ЖП линии, водещи към Юга . 32| 6814 |13.10.2024 Поредна траурна вест за Кремъл: Украински F-16 свали руски Су-34
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads