Реклама / Ads
6| 6236 |08.04.2020 АКТУАЛНО

Бум на домашното насилие в извънредното положение

.
Източник: БГНЕС
От началото на кризата с коронавируса случаите на домашно насилие са се увеличили три пъти. На националната гореща линия за деца през март са били подадени 80 сигнала за случаи на побой над единия родител от другия.
 

Причината е социалната изолация и принудителното затваряне заедно с насилника, коментира пред БНР доц. Михаил Околийски, представител на офиса на Световната здравна организация в България.


По думите на експертите все повече хора, станали жертва на насилие в собствения си дом, търсят помощ от горещите телефони, отворени за тях. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора.


"За някои самоизолацията е досадна, дори скучна. Те не могат да излизат с приятели, да се разхождат в парка или да отидат на кино. Но за други самоизолацията е много по-опасна. Тя може да означава болка, страх, дори борба на живот и смърт. За тези, които са жертва на домашно насилие, самоизолацията може да се превърне в истински кошмар. За съжаление, вярно е, че от началото на извънредното положение обажданията са се увеличили многократно", заяви адвокат Надя Русинова, която защитава пострадали.


"Може да се каже, че няма бум на обажданията, защото жените са много затруднени да се обаждат в ситуация, в която са под контрол и нямат собствено пространство", обясни Надежда Стойчева, директор на фондация "Асоциация Анимус". За подобна притеснителна тенденция алармира и "Асоциация Анимус" още в първите дни след карантината.

 

"Принудителният престой у дома изправя всички ни пред предизвикателства, а за хората, които живеят в токсична среда, е особено трудно. Какво се случва зад стените на дома и как живеят семействата в риск?", коментира Мария Чомрова, клиничен психолог, психотерапевт, психоаналитик на фондация "Асоциация Анимус" . Тя увери, че телефон 0800 186 76, който приема обаждания, продължава да работи и изрази надежда да се вземат спешни мерки той да не спира и да продължи да осигурява подкрепа.

 

"Когато насилието е причинено от афект, то не може да се контролира - каза Мария Чомарова и посъветва онези, които ги е страх от ескалация на напрежението - да не се затварят в банята или някоя стая, а да бягат навън.


"Скандалите са защита срещу вътрешния страх и тревога - каза още тя, когато човек се чувства притиснат от много страни, а за хората, които живеят в токсична среда е особено трудно", допълва тя.


Според доц. Околийски, подобна ескалация на напрежение се наблюдава в семейства или двойки, които не са достатъчно наясно със себе си.


"Те не са минавали през подобен тип предизвикателство и поради стреса, който се генерира от изолацията и невъзможността този стрес да се менажира, произтичат подобен тип агресивни прояви както на вербално, така и на физическо насилие", коментира представителят на офиса на Световната здравна организация в България.


Той изтъкна, че в районните съдилища има възможност да се издават ограничителни заповеди и след това да се насрочва дело за случаи на насилие.


Все още не е приета Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2020 година.

 

"Действително в условията на затвореност жертвите са по-уязвими, защото нямат собствено пространство и място, където да се обърнат и да потърсят помощ", коментира пред БНР и Надежда Стойчева - клиничен психолог, директор на Фондация "Асоциация Анимус".


Районната прокуратура и съдилищата могат да издават бързи заповеди срещу насилниците, припомни тя. Кризисното звено на "Анимус" също продължава да работи.


"И ние разчитаме правителството да се държи по същия този строг начин, както се държи към Covid-19 по отношение на насилието, по отношение на Стратегията за борба с насилие върху деца, по отношение на новия социален закон, който беше обсъждан и в който са участвали всички експерти от неправителствения сектор, а не да се огъва под натиска на една фанатизирана група, която предоставя фалшиви новини", допълва Стойчева.


Горещият телефон за сигнали за насилие е с намалено работно време. Ще работи от 9 до 21 часа всеки ден. можете да се обадите на телефон - 0800 186 76, 02 981 76 86.


"Имайте предвид, че там работят доброволци, които отиват независимо от условията на Covid-19. Там има включително и юридически дежурства, включително има и хора доброволци, които са незрящи, които не са се отказали да работят в името на това да продължаваме да помагаме на жертвите на домашно насилие", изтъкна експертът.


Един разговор със специалист може да се окаже първата крачка към намирането на дългоотлагано решение. Затова и всеки, който се чувства застрашен, може да позвъни на денонощния телефон 076 60 10 10 на фондация "П.У.Л.С."


"Хората, които живеят в насилие, много често се страхуват или срамуват да потърсят помощ, казва Юлия Андонова от фондацията.


Важно е пострадалите да знаят, ескпертите от "Асоциация Анимус" и "П.У.Л.С." оказват денонощна подкрепа. Тези, които нямат възможност да се обадят, могат да опишат в съобщения или имейли какво преживяват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 23315 |03.04.2020 Адв. Хаджигенов: Извънредното положение е начин да ни контролират със заплахи и сила . 18| 15838 |13.03.2020 Властта забиколи държавния глава при обсъждане на извънредното положение . 3| 5231 |20.04.2017 Доклад: Европейските журналисти търпят натиск, насилие и цензура . 4| 5558 |09.12.2014 МВР: Няма данни за упражнено насилие върху Петко Сертов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads