Реклама / Ads
50| 14669 |17.08.2023 АКТУАЛНО

Не, не е #чиста: Фекалиите във водата по Южното Черноморие са 41 пъти над нормата

.
#ЧистаЕ. С този хаштаг започна кампанията за защитата на българското Черноморие. Туристите бяха притеснени, че аварията в украинската Каховска ВЕЦ ще замърси водата ни и къпането е опасно. Уви, изглежда никой не е подозирал, че опасността си е родно производство, така да се каже.
 

След съвместна проверка на учени от Софийския университет и Асоциация Активни потребители установява замърсяване на 7 от 11 плажа, до 41 пъти над нормата. 

Казано иначе - летовниците се къпят във фекални води, а след това берат душа в инфекциозните отделения. Потребители в социалните мрежи се оплакват от детски лагер в Кранево, който принудил родителите да приберат децата си, след като масово се натровили. 

 

Предмет на това изследване е чистотата на морските води по популярни дестинации за плажуване на туристите. Плажовете и конкретните географски координати за пробовземане на морска вода, са максимално унифицирани с тези на РЗИ-Бургас. Подборът на плажовете включени в изследването е на база оценка на риска, избрани са тези с най-висока опасност от замърсяване.


.

Данните от изследването показват, че само 4 от общо 11 плажа отговарят на количествения критерий за съдържание на Escherichia coli. Най-чисто, с 240 клетки/100 мл, и оценка за качеството „отличен“, е плаж Харманите в Созопол. Освен него в лимита до 500 клетки се класират плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг Златната рибка край Созопол.

 

На другият полюс е северния плаж, наричан Попски, на град Царево, където стойностите за Escherichia coli, достигат феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата. Оглед на място е установил вливане на силно замърсен поток в залива, наличие на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието, и силен мирис на фекалии в района. В непосредствена близост, 100-200 метра, се намира недостроен и изоставен хотелски комплекс, и купища отпадъци

 

Нищо от това не фигурира в досието на плажа публикувано на интернет страницата на РЗИ-Бургас.

 

На второ място в позорната класация е южния плаж на Приморско, устието на Дяволската река с резултат от 11333 клетки/100 мл, 22 пъти над лимита. Сигнал за проблемите на тази локация беше подаден от местни жители, които наблюдават масивно вливане на фекални води в реката от околните хотелски комплекси, факт също пропуснат от РЗИ-Бургас. Очевидно бактериите се просмукват заедно със сладката вода в крайбрежния район.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7433 |24.03.2021 Предизборна лакардия за ЦСКА на ”войводата” Каракачанов . 0| 5165 |16.03.2021 Как влияят водата и слънцето на кожата . 20| 11720 |14.01.2020 Методи Андреев пред Фрог: Ревизоро като нищо ще сложи акциз на водата . 15| 7945 |26.12.2019 Борисов яхна джипа и най-после стигна до Перник и кризата с водата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads