Реклама / Ads
3| 6205 |25.06.2018 АКТУАЛНО

Даниел Божилов за Фрог: Пламен Георгиев е удобен на управляващата мафия

.
Даниел Божилов Източник: БГНЕС
Зависимостите на Пламен Георгиев с Пеевски не са тайна и са отдавна известни. То точно те са и причината за бързото кариерно израстване на Георгиев. И едва ли ще е изненадващо, ако като допълнителна благодарност Георгиев наследи Цацаров на поста главен прокурор. Това заяви в интервю за Фрогнюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.
 

Г-н Божилов, очакваме резултатите от жалбите ви по Закона Магнитски. Ако САЩ „осъди” Пеевски, Цацаров, Борисов, Иван Искров, Владислав Горанов и братя Велчеви, какви ще са последствията за тях?

 

Ако се стигне до „осъдителна“ позиция на президента Тръмп, последствията за посочените лица ще бъдат различни. Ако имат активи в САЩ или в страна, която има споразумение със САЩ по този закон, като например Дубай, където се предполага, че г-н Пеевски държи една голяма част от активите си, те ще бъдат блокирани.

 

Отделно, ако се констатират официално всички или част от визираните нарушения, очакваме да има и вътрешно-политически последствия. Все пак част от тези хора заемат важни държавни позиции и ако вината им бъде доказана, ще бъде доста сложно да продължат да ги заемат. В тази насока би следвало да има и някаква реакция от ЕС.

 

Вярвате ли на твърденията на КОНПИ, че парите на Делян Пеевски са честно спечелени?

 

Пламен Димитров многократно е проверявал г-н Пеевски и като прокурор, а и като представител на КОНПИ и новия антикорупционен орган. И никога не е откривал нищо. Така че констатациите му са напълно очаквани. Когато не искаш да установиш нещо, то няма как да стане. Разбира се, с нетърпение очаквам г-н Пеевски да издаде книга, от която да разберем как от един раздрънкан Опел за две-три години ставаш милиардер.

 

А сега сериозно. Никой не се е съмнявал какви ще са резултатите от тази проверка, защото връзката и зависимостите на Георгиев с Пеевски не са тайна и са отдавна известни. То точно те са и причината за бързото кариерно израстване на Георгиев. И едва ли ще е изненадващо, ако като допълнителна благодарност Георгиев наследи Цацаров на поста главен прокурор. Той е удобен на управляващата мафия. И как да не е удобен, като пред очите на всички през годините изчезнаха стотици милиони, дори за голяма част от тях се знае в кои джобове отидоха, а най-големият успех на Георгиев и другото протеже на Пеевски, Гешев е залавянето на Десислава Иванчева с колосалната сума от 60 хил. евро.

 

Десет дни минаха от последното интервю на Цветан Василев, дадено за онлайн предаването „Най-добрите”, а реакция от властта отново нямаше, както и от разследващите органи.  

 

Това не е изненадващо. Минаха 4 г. от принудителния фалит на КТБ и властта през цялото време се стреми да замаже и затвори темата. Това трудно може да се случи, защото в края на крайщата това е най-големият грабеж на активи на куп в най-новата ни история. И това се случи с огромната помощ на властта. Дори бих казал със съдействието, защото всички си спомнят опитите за убийство на Пеевски, извиненията на Цацаров и др.

 

А разследващите органи са заети с четене на обвинителния акт, който самите те скалъпиха и не им остава време за други коментари.

 

Започна процесът за фалита на КТБ. Като юрист можете ли да кажете има ли пропуски при гледане на делото, както и срещу правилните лица ли се води то? Какъв финал да очакваме от него?

 

До колкото съм запознат с това дело, пропуски в него има много. Не случайно се наложи на два пъти да се коригира НПК, че нещата по-лесно да могат да се напаснат. Що се отнася дали обвиненията са срещу правилните лица, трудно може да се каже. Доколкото съм чел обвинителния акт в този си вариант, обвиненията са просто несъстоятелни. Поставял съм и многократно въпроса защо след като се твърди, че тези лица са присвоили 4,5 млрд. от КТБ, на тях им е повдигнато обвинение само за 2 млрд. и нещо. Останалите КОЙ ги е присвоил?

 

Другото, което прави силно впечатление по това дело, че то е конструирано по начин, че в следващите 10-15 г. то да не завърши. Мотивите на обвинението са ясни – да се посочат някои хора за виновни, основните виновници да се скрият, а след 10-15 г. обществото вече да е забравило какво се е случило. То този сценарии го гледахме при банковите фалити през 1997 г.

 

Наскоро организирахте митиниг „Задено срещу мафията”. Имаше и други протести в този дух. Защо обаче заедно не тръгнете срещу мафията?

 

Ами явно това е някаква странна българска характерност. Цялото общество вижда какво се случва, навсякъде се говори за Мафия, за злоупотребите с власт, за фалшивите обществени поръчки, за еврофондовете, отиващи в нечии частни джобове, за кривите магистрали. Разбира се, говори се ежедневно и за резултата от всичко това – огромна диспропорция в разпределението на добавената стойност – т.е. тя отива в ръцете на единици, а основната част от българите е държана с ниски доходи. Когато обаче стане въпрос да се излезе на площада и да се заяви позиция, че това не може да продължи, така се оказва, че тези, които имат смелостта с лицата си да застанат зад думите си, са много малко.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 13070 |20.06.2018 Петър Добрев пред Фрог: Борисов обслужи Турция, но никой няма да го разследва . 15| 15945 |20.06.2018 Арман Бабикян пред Фрог: Властта става все по-нагла . 0| 8198 |18.06.2018 Само във Фрог: Тотална мистерия обгърна „Медицински одит“ . 4| 7084 |15.06.2018 Само във Фрог: Здравният министър се прави на ощипана мома за безобразията в „Медицински одит“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads