Реклама / Ads
3| 9036 |01.02.2024 АКТУАЛНО

Доц. Хазърбасанов: В болница "Лозенец" се прави документална измама с цел да се вземат пари

.
Доц. Добри Хазърбасанов (вдясно) Източник: Стопкадър: Евроком
"Тези хоспитализации са действителни, но се правят неща, които не са верни. Прави се една документална измама с цел да се вземат пари. Откровено се лъже пациентът. Направено е нещо, което всъщност не е направено."
 

Това заяви в ефира на телевизия Евроком доц. Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология в болница "Лозенец". Припомняме, че той сигнализира за скандал за корупционни схеми за над 300 хиляди лева в лечебното заведение. Сигналът е изпратен до министъра на здравеопазването и ресорната парламентарна комисия и е за отчитане на клинична пътека №20, без в действителност да е извършена интервенция на 58 пациенти.

 

"Предишният случай коства главата на предишния директор. Нормално е, когато има някакво нарушение, да се сигнализира и да има резултат от това нещо. Сталянов 1 г. беше временно изпълняващ длъжността, след това стана постоянно изпълняващ", обясни доц. Хазърбасанов.

 




По думите му директорите на болниците си имат някакво лоби, някой ги подкрепя естествено.

 

"Въпросът е да се върши работа. Основната работа за мен е медицината и да помагам на хората и да правя това нещо, което мога. Цялата работа очевидно е добре подготвена, за да се стигне до това нещо. Директорите се опитват да ме махнат от тази позиция", алармира медицинският специалист.

 

"След санкцията на Касата, която е очевидна, какво се случва? Опитват се да ни потискат. Проблемът е със специализантите, които трябва да ги учим на медицина, а не на престъпления. Работата на посредствените е да се обединяват. Хората, които вършат някаква работа, са заплаха за тях. Кардиологията в Правителствена болница и нейното оцеляване се дължи и до голяма степен на мен. Това е най-трудното нещо, да намериш хора, с които да работиш. Това е една от най-добрите кардиологии в България, за което съм благодарен и на всички свои колеги. Срещу тях имаше и персонален натиск. В това писмо детайлите абсолютно точно и кратко описват всичко", каза още лекарят.

 

"Няма нужда да се назначава временно изпълняващ длъжността човек на моето място. Заповедта е от предишния ден. Подготовката на въпросния шеф, който да ме замества, е отпреди половин година. Това е доста елегантен опит за преврат. 2018 г. отидох пак там и понеже тогава нямаше кардиология там, лека-полека тръгнаха нещата. Благодарение на това, че направихме екип там - от 0, това стана една от най-добрите кардиологии в страната", допълни той.





Според него това, което правят, двамата директори, е умело да използват коза Спасов. "Те се опитват да използват името му в мой ущърб донякъде. Той им е кошмар по ред причини, най-вече защото е кадърен. Той е един от най-добрите кардиохирурзи у нас. Правителствена болница дължи името си главно на него", смята специалистът.

 

"Това, което сега се случва, почна, откакто се отдели отделението по Съдова хирургия с неговия началник Асен Тодоров. Начинът, по който се работи в медицината, с клиничните пътеки, това е заплащане за извършена дейност. Клиничните пътеки не са толкова лош вариант, стига да се спазват правилата. От Здравната комисия на парламента не са ме потърсили до този момент. Моите колеги са писали писмо до Здравната комисия и до министъра. Това са институциите, които трябва да реагират, дали ще го направят, ще видим", уточни доц. Хазърбасанов.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4838 |31.01.2024 Здравната комисия утре ще обсъжда скандала с Правителствената болница и д-р Хазърбасанов . 9| 4847 |31.01.2024 Има неоспорими факти за злоупотребите в болница "Лозенец", твърди бившият й директор . 6| 9255 |30.01.2024 Шеф в болница "Лозенец" призна за лошите практики, но хвърли кал по доц. Хазърбасанов. Твърденията му се оказаха лъжа . 5| 5100 |29.01.2024 Денков отговори на Радев: Президентството от доста време разпространява слухове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads