Реклама / Ads
1| 6160 |14.05.2011 АКТУАЛНО

На Фейсбук всичко му е простено?

.
Последните скандали около Фейсбук изглежда няма да съсипят имиджа на популярната социална мрежа. Нито рискът от теч на данни, нито мръсната пиар кампания срещу конкурента Гугъл няма да му навредят, твърдят експерти.
 

Пазарната стойност на Фейсбук се изчислява на около 50 млрд. долара, според борсовите разчети. Това означава, че социалната мрежа е по-скъпа от гиганти като БМВ или Дойче банк. В същото време говорим за компания, която не произвежда нищо в класическия смисъл на понятието за производство. Стойността на компанията се изразява в обема от информация, предоставена и парченце по парченце и профил след профил от нейните 600 милиона членове.

На това доверие от страна на потребителите обаче не съответства същата доза отговорно отношение на Фейсбук към личните данни на юзърите. На няколко пъти Фейсбук беше атакуван заради недостатъчна защита на данните. При последния от тези случаи социалната мрежа напр. беше обвинена, че в продължение на години фирми-рекламодатели са имали достъп до личните данни на потребителите на най-големия портал в света. Твърди се, че за щастие самите фирми не са знаели за тази възможност и не са се възползвали от нея.

Фейсбук отново трябва да се отбранява

Социалната мрежа беше принудена да признае, че е инициирала медийна кампания срещу конкурента си Гугъл. И беше атакувана, че нарушава личното пространство на потребителите си. Най-неприятното за Фейсбук обаче е убеждението, че компанията, която иначе пледира за прозрачност, е искала да остане зад кадър. Обвинението е, че е наела пиар агенция, която да разпространява сред блогърите и журналистите критични публикации за Гугъл. Цялата истина излезе наяве след като един от блогърите не само отказа да приеме предложението на въпросната пиар агенция, но и публикува цялата си кореспонденция с нея.

Причината за очернящата кампания е новият продукт на Гугъл "Social Circles", който обхваща цялото социално обкръжение на даден потребител чрез достъп до всички социални мрежи, в които той членува. За тази услуга Гугъл използва оптимално това, което най-добре умее - да събира и обработва машинно данни. Вкл. тези за юзърите на Фейсбук, които са обществено достъпни. Това се нарича "скрепинг".

Питат ли те, не казвай!

Голяма част от тази информация и без друго е достъпна за всички. Знаем, че откриването на профил във Фейсбук прави автоматично общодостъпни най-малко името и пола на потребителя. Да не забравяме, че при регистрацията Фейсбук препоръчва да бъдат направени видими за всички в мрежата, а не само за отбран приятелски кръг, и други лични данни, напр. снимки, автобиография, данни за семейството и т.н.

Каквито и мотиви да са стояли зад кампанията на Фейсбук срещу Гугъл, опитът се провали. Според експерти в бранша обаче това няма да навреди на социалната мрежа, която се надява за няколко седмици гафът да е забравен. Мотото, към което се придържа Фейсбук, явно гласи: Питат ли те - не казвай и продължавай напред!

Коментар на Дойче веле
Автор: М. фон Хайн, Е. Лилов/Редактор: М. Илчева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 38509 |13.05.2011 Изнасилиха брутално Йоана Буковска . 3| 6772 |12.05.2011 За шеста поредна година Фондация „Работилница за граждански инициативи” организира наградите „Заедно”. . 7| 5696 |12.05.2011 Доволните от доктора гласуват за властта . 8| 21039 |11.05.2011 Ден на Кирил и Методий – съпокровители на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads