Реклама / Ads
3| 5590 |01.10.2015 АКТУАЛНО

Фрог око: Болници се разпадат от дефицита на НЗОК, а Москов се кълне, че няма такъв

.
Болници потъват в дългове заради закъснялото плащане и дори липса на такова от страна на Здравната каса, показа проверка на Фрог нюз. Ако НЗОК нямаше дефицит, както твърди здравният министър д-р Петър Москов, щеше ли лечебните заведения да имат финансови проблеми и да се чудят как да оцеляват?!
 

Фрог нюз попита директорите на няколко болници усещат ли липсата на дефицит на НЗОК. Ето какво отговориха те. 

 

Д-р Петър Атанасов, началник на клиника по вътрешни болести в „Пирогов”:

Много хубаво, че Здравната каса няма дефицит, но вътрешната клиника не е ремонтирана от 15 години. Ако няма дефицит, това означава да няма дефицит в цялата държава и във всички сфери на социалния живот. Здравеопазването сякаш е много красиво островче в цялата мизерия. След като аз лекувам на месец 150 човека с пневмонии например и в НЗОК няма дефицит, значи аз попълвам дефицита й. Защото при мен след такъв брой пневмонии има страшен дефицит. Нека излезе един клиницист от колегите и да ми каже, ако неговото отделение на месец лекува само пневмонии какъв ще му е дефицитът. Сигурно ще е максимален. Такива болници като „Пирогов” компенсират дефицита.

 

Радка Грозданова, изпълнителен директор на МБАЛ –Девин:

Казвам категорично, че има дефицит в НЗОК. Опитваме се да се надигнем от земята, но тази година с този изключително нисък бюджет отново ни удрят. Имаме извършена дейност, която не ни е заплатена. Възможно е д-р Петър Москов да изхожда от това, че има постановление, но има и закон, има и национален рамков договор, където се казва, че всяка извършена дейност се заплаща. Постановлението е, че всяка болница си знае бюджета, но ние не сме в бюджетно финансиране. За мен дефицитът е ясен. Всички болници имат извършена дейност, която не е заплатена от Здравната каса. И дефицитът се изразява точно в това. Ние имаме от месец март извършена дейност, която не е заплатена.

 

Д-р Неделчо Тотев, изпълнителен директор на МБАЛ-Чирпан и председател на Сдружение на общинските болници:

Лъжа е, че няма дефицит. Учудвам сме от факта, че винаги министърът коментира нещата при условие, че това е право на шефа на Касата. Все едно аз да обсъждам бюджета на колегата в съседната болница. От месец март не са ни плащали за извършена дейност. Това не е ли дефицит?! Освен болницата, която управлявам, и повечето общински болници усещат дефицита.

 

Иван Златков, директор на МБАЛ "Тракия"-Стара Загора:

Дефицитът ни е над 2 млн. и 300. Месечно имаме по 300 пациенти, които не са дофинансирани от НЗОК. За нас това дефицит. Нямам представа министърът на кое казва дефицит и на кое не. Идва краят на годината и не очакваме нещо да се промени. Ще ни се наложи да водим дела, които ще се проточат във времето, от което ще страда болницата. 

 

Довчерашният подуправител на Здравната каса д-р Димитър Петров, подал оставка заради несъгласие с провежданата здравна политика, потвърди казаното от директорите на болниците.

 

„Бюджетният дефицит на Касата ще бъде около 72 млн. лева, като това ще се конкретизира като се видят отстъпките на лекарствата. Може да има над 20 млн. в приходната част, което ще намали дефицита.  При всички положения обаче той няма да бъде по-малък от 50 млн. При лекарствата няма никакъв ръст от декември насам. Заложени са 92 млн. по-малко за лекарства, отколкото е изпълнението за миналата година. В последния момент между първо и второ четене на бюджетите се прехвърлиха 80 млн. от бюджета на Касата към министерството. Ако то не беше ги взело, сега нямаше да има никакъв дефицит. Дефицитът не е от преразходи, а от това, че са заложени по-ниски средства, отколкото миналата година”, разясни д-р Димитър Петров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 8905 |01.10.2015 Фрог око: Небето ни не пазят Радан и Соломон, а ген. Радев . 2| 6062 |29.09.2015 В. Тончева за Фрог: Пренесени отвън мелодии се “побългаряват” и не звучат като чужди . 4| 5424 |29.09.2015 Делийски за Фрог: ЕС е под заплаха, но не от ислямските орди . 3| 8004 |24.09.2015 Око на Фрог: Миграцията без интеграция е нашествие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads