Реклама / Ads
29| 16378 |05.10.2010 АКТУАЛНО

Идва най-зверската зима от 10 века насам

.
Идната зима ще бъде най-суровата за Европа през последното хилядолетие, а огромни ледници могат в недалечно бъдеще да покрият континента.
 

За това предупреждават полски метеоролози, цитирани от Нюз.ру, пише 24 часа. Причина за това е утихването на гълфстрийма - топлото течение през Атлантическия океан. Според учените от полския институт за метеорология и водно стопанство скоростта на гълфстрийма през последните 5 години е намаляла два пъти. Затова течението сега неможе да компенсира хлада, носен от арктическите ветрове. Симптоми за тези климатични промени вече се наблюдавали в скандинавските страни. Ако топлото течение през Атлантика напълно престане, в Европа ще настъпи нов ледников период. Тогава Скандинавският полуостров ще бъде покрит изцяло от огромен ледник.

Изводите на поляците се подкрепят и от руски специалисти. Шефът на метеорологичната служба в страната Алексадндър Фролов прогнозира безпрецедентно ниски температури през зимата. Най-малко четири дни термометрите в Москва ще измерват от минус 20 до минус 25 градуса, а два дни хората ще мръзнат при повече от минус 25 градуса. "Поне седмица или дори една десетдневка със сигурност времето ще е изключително студено", твърди Фролов. Руските метеоролози също смятат, че новата зима ще е най-студената от 1000 години насам. По-големи температурни аномалии те очакват в северните райони на европейската част на Русия, където минус 25 градуса ще са нещо обичайно.

"Според нашите изследвания ще влезем в зима с достатъчно топли океани в северните ширини - обяснява Александър Фролов. - Към 10 септември площта на арктическия лед възлизаше на 4,8 млн. кв. км. Това е с 600 000 кв. км по-малко от 2007 г. Западната част от Арктика на практика няма никакъв лед." Някои експерти смятат, че аварията с нефтената платформа на "Бритиш петролеум" в Мексиканския залив също е сред причините за забавянето на гълфстрийма.

"Теоретично изстиването на гълфстрийма е напълно възможно
. Версията, че течението ще замръзне съвсем, не се потвърждава. Това е възможно само ако гренландският леден щит се разтопи изцяло. Засега такова нещо не се наблюдава", контрира от своя страна академик Юрий Израел, директор на руския институт за глобален климат и екология. Колкото до нефтения разлив в Мексиканския залив, според геологическите мащаби тази екокатастрофа е пренебрежимо малка, за да може да повлияе дългосрочно на климата. Гълфстриймът не само не забавя свеята скорост, но и я увеличава, твърди американският океанолог Джош Уилис от НАСА. От 1993 г. насам топлото течение е увеличило скоростта си с 20 на сто и средната си температура с 0,2 градуса. Миналото лято в Русия беше необичайно горещо, припомнят експерти. Руските метеоролози обявиха, че то е било най-жаркото за последните 1000 години. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8943 |04.03.2010 Официално: Metallica, Rammstein, Slayer, Manowar, Alice In Chains идват в София . 6| 6116 |20.12.2009 Коледа идва със снеговалежи и поледици . 0| 31311 |16.03.2009 Прическите на идващата пролет . 1| 5162 |11.01.2009 Зима в зоопарка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads