Реклама / Ads
6| 7216 |18.09.2024 АКТУАЛНО

Изтекли документи от центъра на Путин за психологическа война. Как Русия манипулира Запада да не помага на Украйна?

.
Изтекли вътрешни документи от контролиран от Кремъл пропаганден център разкриват как добре координирана руска кампания е подкрепила крайно десни партии на изборите за Европейски парламент и е подклаждала дезинформация в платформите на социалните медии, за да подкопае Украйна.
 

Това сочат данните от разследване, проведено съвместно от близо дузина европейски медии, които са използвали данните, първоначално получени от Delfi, Suddeutsche Zeitung, NDR и WDR, съобщава Укринформ, позовавайки се на VSquare.





Източници от европейските разузнавателни служби са заявили пред журналисти, че според тяхната оценка данните, получени чрез изтичането, са автентични, пише Радио Свободна Европа.

 

Разследването поставя акцент върху ръководителя на руския таен пропаганден проект Иля Гамбашидзе, който се е похвалил, че е част от „руските идеологически войски“.

 

Изтекъл видеоклип от руската ИТ организация Social Design Agency (SDA) предлага на партньорите, които се интересуват от техните информационни операции, услуги като „производство на разкази, създаване на съдържание, 300 медии, 20 мозъчни тръста...“.

 

„Гамбашидзе отговаря за многобройни проекти в различни държави“, казва пред журналисти източник, свързан с разузнаването на ЕС. Организацията и Гамбашидзе вече са санкционирани както в ЕС, така и в САЩ.

 

Последните файлове на ФБР за руските операции за влияние кореспондират с данните от изтичането на информация и в тях SDA се споменава като „компания за връзки с обществеността, специализирана в предизборни кампании, с дълбоки връзки с руското правителство“.

 

Изтичането на информация разкрива как SDA функционира като център за психологическа война. Нейната „армия“ се състои не от войници, а от създатели на миймове и интернет тролове. Според вътрешните документи в агенцията работят „идеолози“, осем „коментатори“ и „оператор на бот ферма“.





Мащабът на производството на дезинформация е поразителен. В изтекъл доклад се твърди, че през първите четири месеца на 2024 г. армията от ботове на SDA, наречена „Руска цифрова армия“, е генерирала 33,9 милиона коментара. Те също така твърдят, че са произвели 39 899 „единици съдържание“ в социалните медии, включително 4 641 видеоклипа и 2 516 миймове и графики.

 

В изтеклите документи има стотици примери за миймове, някои от които са създадени от карикатуристи, наети от SDA.

 

„Изборите за Европейски парламент ще се проведат през лятото на 2024 г. През 2024 г. наближават критични етапи, включително изборите за Бундестаг и президентските избори в САЩ. Изходът от тези кампании до голяма степен ще определи бъдещата политика на санкции на Запада спрямо Русия и подкрепата за Украйна“, се казва в един от документите, очертаващ фокуса на тези информационни операции.

 

Руснаците остават оптимисти за промяна на западното обществено мнение по отношение на Украйна.

 

„Общественото мнение в целевите страни на проекта постепенно се насочва към намаляване или пълно прекратяване на подкрепата за Украйна“, се казва в един от документите.

 

Изтеклите файлове включват подробни доклади за хилядите фалшиви коментари, направени в различни държави, както и инструкции за това как да се създават такива коментари.

 

„Напишете коментар от 38-годишна германка, която смята, че Германия губи основния си източник на доходи: промишлеността и силната икономика - трябва да спрем да харчим пари за Украйна и да се върнем към евтината руска енергия!“ - предлага като инструкция един от документите.

 

Подобни инструкции бяха написани за „коментатори“, насочени към американската аудитория: „Напишете коментар с 400 знака от 38-годишна американка, която смята, че военната помощ за Украйна и Израел трябва да бъде намалена. Зеленски прахосва парите на данъкоплатците!“.

 

SDA не генерира само коментари за несъществуващи 38-годишни жени в Германия и Америка. Нейните служители също така фабрикуват украински документи и официални цитати, които се разпространяват чрез медиите. Така например SDA създава фалшиви документи и цитати, свързани с катастрофата на самолет Ил-76 в Белгород през януари 2024 г. По това време руската пропаганда твърди, че този самолет е превозвал 65 украински военнопленници, и обвинява Украйна, че го е свалила. Тези „фалшификати“, както ги нарича самата SDA, са създадени, за да убедят обществеността, че Украйна крие този факт. В документ, озаглавен „Регистър на фалшификатите и двойниците“, подробно са описани 73 случая, в които SDA е създала дезинформация за разпространение.





„Новият ни екип измисли история за отвличания на деца. Американците сериозно я публикуваха. Това е успех!“, похвали се София Захарова, която е свързана с администрацията на руския президент. Това идва от протокол от заседание на SDA от септември 2023 г.

 

Няколко седмици преди тази среща в каналите на Telegram започва да се разпространява информация за украински деца, чиито органи се продават в dark web. Някои от съобщенията, които си проправяха път през социалните медии, обвиняваха „киевския режим“, който организира евакуацията на децата. Това твърдение имаше за цел да отрази обвиненията, отправени от Международния наказателен съд срещу руския президент Владимир Путин и ръководителя на руската програма за депортиране на деца в Украйна Мария Лвова-Белова.

 

Скоро този дезинформационен разказ беше разпространен дори от някои американски политици, като представителката на републиканците Марджъри Тейлър Грийн, конгресмен от щата Джорджия.

 

Екипът на SDA обръща внимание на Грийн и в документ, посветен на САЩ, в който се обяснява как информационните им операции се подхващат от влиятелни фигури в САЩ. Документът включва връзка към статия от Breitbart, крайнодясна американска новинарска медия, в която Грийн посочва, че оръжията, доставени от САЩ на Украйна, са достигнали до Хамас.

 

В същия документ се посочва, че намаляването на американската подкрепа за Украйна може да се постигне, като се противопостави на американската икономическа ситуация.

 

„Въпросът „Къде отиват нашите пари?“ трябва да бъде най-често задаваният в секцията за коментари“, се казва в документа.





След като Русия нахлу в Украйна през 2022 г., в европейските страни се надигна вълна от дезинформация, като Telegram е една от най-големите платформи за нейното разпространение, заяви ръководителят на Националния съвет на Украйна по въпросите на телевизионното и радиоразпръскване Оля Херасимюк.

 

Също така, от началото на руската хибридна агресия срещу Украйна през 2014 г. кампанията за изготвяне на военни проекти в Украйна е насочена от руските разузнавателни служби чрез психопропаганда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5312 |17.09.2024 Factcheck: Не, Камала Харис няма членска карта към комунистическата паритя на СССР. Създадена е чрез руски уебсайт . 10| 3180 |16.09.2024 Втори опит за покушение: Доналд Тръмп е добре, арестуван е нападателят . 2| 2771 |13.09.2024 Емилия Милчева: Политиците имат вина, че не са излъчили политическата квота във ВСС . 5| 4010 |11.09.2024 Кризата с Фолксваген: Мрачни облаци над Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads