Вторник, 17 Октомври 2017, 21:51
Frognews
1| 4790 |10.11.2016

Кандидатите за кмет на ”Младост”: Край на презастрояването!

.
Кандидатите за кмет на столичния район „Младост“ - издигнатата от ГЕРБ Мария Илиева и независимата Десислава Иванчева, които в неделя отиват на балотаж, се обявиха за запазване на зелените площи в квартала по време на дебат. В „Младост“ живеят около 120 000 души.
Последните месеци живеещите там излизаха на протести срещу незаконното застрояване на зелени площи и междублокови градинки. Протестите им доведоха и до оставката на кмета Цвета Авджиева.

Предприети са законодателни инициативи, които защитават зелените площи в междублоковите пространства, като не позволяват промяна в предназначението им, изтъкна Малия Илиева. По нейните думи единственото, което е допустимо да се строи върху тях, са детски площадки и подземни паркинги, но само при условие че върху тях ще бъде озеленено. Промените са минали през Министерсккия съвет и предстои да влязат в Народното събрание.

Тя обеща да прегледа всички издадени разрешителни за строеж и ако се установят нарушения, да бъдат сезирани необходимите органи. Илиева допълни, че в момента се прави прегледа на общия устройствен план на „Младост“. На въпрос на жители на квартала канидадтът на ГЕРБ отрече Авджиева да работи в нейния екип и каза, че тя ще сформира свой екип.

Десислава Иванчева от своя страна подчерта, че визията, за която ще работи като кмет, е „Младост“ да бъде зелен, подреден и уютен. Според нея, за да стане всичко това, е необходимо да се спре презастрояването.

„В момента е хаотично, няма визия, строи се на парче”, изтъкна тя. Иванчева отбеляза, че Илиева и бившият районен кмет са от една партия, 10 години управляват „Младост” и винаги има съмнение, че нещата може да не излязат наяве.

По нейните думи вариантите за спиране на строителството на зелените площи е референдум, за който са събрани 12 000 подписа, както и чрез преразглеждане на разрешителните за строеж.

Иванчева изрази притеснение, че големи инвеститори купуват земи в „Младост” и подготвят строежи върху тях, въпреки че по-голямата част са зелена площ. Именно върху тях жителите на квартала искат да се построи голям парк, т.нар. Източен парк. Десислава Иванчева е готова да лобира за високи обезщетения на автентичните собственици на земи, но не и такива за инвеститорите.

Мария Илиева пък заяви, че ще осигури 110 хил. кв.м зелени площи чрез национализиране на 127 терена. Тя уточни, че места, където вече е започнало строителство, няма как да бъдат взети под шапката на общината.

Двете изразиха различни позиции за местата в детските градини в района.  По думите на Мария Илиева въпросът с настаняването на деца в детските градини в „Младост” е решен, за разлика от яслените групи. Според нея 400 деца чакат за ясла, а само 30 за детска градина. Десислава Иванчева обаче коментира, че недостиг на детски градини има и деца от „Младост” посещават градина на друго място.

По време на дебата имаше и критики от граждани за това, че Илиева не живее в „Младост“. „Не живея в района. Живея в София. Какво значение има адресната регистрация в случая?”, попита тя и допълни, че е управлявала хора, проекти, бюджети, има професионална компетентност и познава района, защото се е занимавала с неговите проблеми от 2009 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Заплатите в Европа постепенно се изравняват, България остава на дъното 2| 2361 |17.10.2017 . Стиска ли ви да погледнете в очите убитата от мафията Дафне Галиция? 11| 7567 |17.10.2017 . АЕЖ: Политическият натиск замени икономическия при контролирането на медиите 1| 2324 |17.10.2017 . Илиян Василев за Фрог: Борисов създава изкуствена паника с приказките си за Турция и НАТО 3| 7937 |16.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах