Реклама / Ads
7| 8087 |14.03.2008 АКТУАЛНО

Нощен купон в Студентски град? - Мноо яко!

.
Нощем купонът в София се вихри на две места - в Студентски град и другаде. Другаде = все едно къде, защото на първото място той е хем най-як, хем нескончаем.
 

Нощният живот на София очаровал всички чужденци, които за пръв път попадали в столицата ни - това твърдят запознати. Още по-запознати пък смятат, че този живот се вихри в пълна степен в Студентския град. Сайтът zaGrada предлага разходка из тази част нашата столица в часовете, през които повечето й обитатели дълбоко спят и не подозират, че животът тече по-динамично от всеки друг път.

Темата за нощния живот спокойно може да бъде разделена само на две части - Студентски град и всичко останало. Въобще, ако има разлика между нощен и клубен живот, в Студентски град тя е най-осезаема. Тъй като тук голяма част от нощния живот изобщо не се случва в клубовете, които въпреки това са пълни, но при цени като в центъра на града много студенти предпочитат да останат на стайното парти (където сами си избират и музиката), отколкото да плащат за вход, а после и за скъп алкохол. klub.jpg

 Ако някой е попаднал за пръв път в периметъра, затворен между "Авеню", "Тантра", "Файър", "Плаза", "Ориент 33" и "Джим Бийм", спокойно може да реши, че това е центърът или поне че центърът е затворен, а това е единствената му алтернатива. И няма да е далеч от истината, защото след полунощ окръжността, заградена от тези заведения, е труднопроходима за пешеходци, камо ли за автомобили. На обширния площад се е образувала огромна жълто-черна маса, но не защото преминава агитката на Ботев (Пд), а заради многото таксита и преобладаващите лъскави черни коли на съвсем не студенти. "С колегите ми излизаме в Студентски само през седмицата - петък и събота не се търпи от мутри и позьори", казва Галин, първокурсник. Това е и едно от предимствата на нощния живот в Студентски град в сравнение с други части на София - че го има седем дни в седмицата и че всеки може да намери своето място. Въпреки че най-лесно намират своето място феновете на чалгата и поп-фолка, които, изглежда, са най-много, ако съдим по броя на заведенията с подобна ориентация. Нужна е само една обиколка из въпросните места, за да се забележи и нещо друго. По-малкият брат на чалгата - рапът, който така и не успя да намери себе си и да създаде своя собствена и трайна сцена, вече е под крилото на голямата си и опитна сестра, която баш по братски споделя с него аудиторията си. Последната пък няма нищо против това - просто едни и същи хора се радват както на жените с благозвучни псевдоними, така и на мъжете (добре де, тийнейджърите) с "гангстерски" такива.

  Заведенията в студентския град са колкото разнообразни, толкова и преходни. На пръстите на едната ръка се броят тези, които са съществували със същото име и стил преди, да речем, три години. Едно от малкото изключения е "Строежа", който като алтернатива на всички останали клубове все още няма конкуренция в Студентски град. Независимо от преходността на заведенията, има една постоянна мода. Модата на промоциите. Общо взето, плакатите по спирките в Студентски град предлагат две неща - бригада в САЩ и водка за 50 ст. Жалко е, че вместо да залагат на собствена визия и стил, повечето заведения разчитат на евтини търговски номера и на мита за бедния български студент, който до голяма степен изобщо не е мит. Всъщност именно някои от най-дълго просъществувалите клубове в Студентски град не прилагат тактиката за "бързото обиране на каймака", казано на маркетингов език. Тоест това са заведенията, в които привличат с друго, а не с евтина разредена водка, която така или иначе винаги е свършила.

Тодор Божинов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 18465 |13.03.2008 Пътуващи перуанци омайват с индиански напеви . 1| 9098 |13.03.2008 Пътуващите перуанци ни омайват с индиански звуци . 4| 8680 |12.03.2008 Общителен „господин” в сив костюм приветства клиенти в зоомагазин . 1| 5345 |12.03.2008 Основател на Wikipedia обвинен в даване на подкуп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads