Реклама / Ads
14| 19839 |07.02.2023 АКТУАЛНО

Откъде се взеха 130-е атомни бомби в Турция? Руски манипулации за подземен ядрен взрив, който причинил земетресенията

.
Подземен ядрен взрив...
Силата на труса в Турция е била колкото 130 атомни бомби. Това изречение принадлежи на Нахиде Дениз, кореспондентка на БТА в Турция. Зловещото сравнение е цитирано в над 70 български централни и местни медии, поне на първо четене. Вероятно са повече, тъй като цифрата наистина е впечатляваща.
 

Възниква обаче питане: Откъде Дениз е научила тази умопомрачителна информация?

Подвъпросите следват един след друг. За какви атомни бомби става въпрос?

Първо се сещаме за атомната бомба „Малчугана“, пусната над японския град Хирошима на 6 август 1945 г. Тя притежава 50 килограмово ядро от уран-235 с взривен еквивалент от около 13 килотона тротил в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70 – 80 000 души. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

Втората е пусната на 9 август 1945 г. От американският стратегически бомбардировач B-29 „Суперфортрес“ над Нагасаки. Тя е с кодово наименование „Дебелака“ и е съдържала 6,4 килограмово ядро от плутоний-239 с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил), чиято първостепенната цел е град Кокура, а второстепенната е Нагасаки.

Счита се, че жертвите в Хирошима са между 90 000-140 000 души, а в Нагасаки между 60 000-80 000, като болшинството от жертвите са цивилно население. И до днес се спори за броя на жертвите и пострадалите.

 

С тези бомби ли сравнява Дениз?

 

Според военният експерт Мартин Кюпер, че тактическото ядрено оръжие има много по-малка мощ от стратегическото. Стратегическите ядрени заряди притежават взривна мощ между 100 килотона и няколко мегатона тротилов еквивалент.

Не е тайна, че Русия разполага с най-голям брой ядрени оръжия в света – 1912 бойни глави. Това означава, че земетресенията в Турция и Сирия биха „отнели“ на Москва 8-9 процента от арсенала.

 

Трябва да знаем обаче, че взривната мощ на тактическите ядрени оръжия е доста по-ниска от тази на стратегическите ядрени оръжия. Тактическите атомни оръжия обаче могат да предизвикат опустошителни разрушения.

 

Кои по-точно са „разтресли“ Турция?

 

Кореспондентката на БТА обаче едва ли си е измислила въпросното сравнение, за да изпъкне пред останалите колеги и медии. Сензацията е важен елемент, но все пак трябва да има някакъв информационен източник.

 

Ето какво пише руското издание osnmedia.ru (Общественная служба новостей), което е считано за едно от близките до Кремъл. Земетресението в Турция и Сирия е предизвикано от подземен ядрен взрив. Дори няма въпросителна, толкова е категорична констатацията.

 

„Земетресенията в Близкия изток придобиват впечатляващ обрат. Първо вторични трусове с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер станаха в Турция около 4 часа сутринта, а след това до 13 часа се разпространиха в Сирия, Израел, Кипър, Ливан, Грузия, Армения и Азербайджан. „Обществената новинарска служба“ попита Игор Никулин, военен експерт, биотехнолог, бивш член на Комисията на ООН за биологични и химически оръжия, за възможните причини за това природно бедствие. Той отговори: „Имаше заплахи от Вашингтон, че Иран и Турция силно ще съжаляват за подкрепата си за Русия“ И допълни: „Земетресенията могат да бъдат предизвикани от всякакви ситуации. Да кажем подземна ядрена експлозия. Ако Израел го беше извършил, тогава, разбира се, можеше да предизвика сериозно земетресение в близост. Това е напълно възможно, като се има предвид, че имаше заплахи от Вашингтон, че Иран и Турция много ще съжаляват за подкрепата си за Русия. Всички го чуха“. Никулин е категоричен.

Според него, въпреки факта, че в момента няма преки доказателства за използването на такива способи, теоретични разработки са били извършени в края на 80-те и началото на 90-те години както в СССР, така и в САЩ. Имало различни подходи към проблема с провокирането на изкуствени земетресения, включително с помощта на мощно електромагнитно излъчване, но не е известно докъде са стигнали разработките. „Струва си да проверим работата на станцията HAARP в Аляска. Ако е работила на пълен капацитет в дните на земетресението, това може да е основание за подозрение и разследване.“

 

Никулин допълва още, че подобни възможности притежава и Китай. Все пак военния експерт признава, че Близкият изток по принцип е сеизмично опасен регион.

Всички експерти, от които потърсихме коментар, заявиха, че тези твърдения са пълна глупост и опит за манипулиране на общественото мнение.

 

Публикуваме казаното от т.нар. експерт Никулин, за да стане ясно, че пропагандата използва дори човешката трагедия за своите користни цели. Фалшивите новини се използват като оръжие за заблуда и всяване на страх.

 

Истината е, че последният известен атомен взрив под земята е извършен в минна галерия край Донецк през 1979 г. Знае се също за подобен подземен взрив и през 1989 г. в един от азиатските полигони на руската армия.

 

Ако продължим със сравненията обаче, ще излезе, че досега войната на Русия срещу Украйна се равнява на около 50 земетресения като тези в Турция и Сирия взети заедно и на няколкостотин ядрени бомби. По брой на жертвите и разрушенията това изглежда наистина реално…

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6885 |18.10.2022 Ростислав Петров за Фрог: Не сме готови за сериозна кибератака, не може да се проследи откъде е последната . 15| 11180 |25.06.2021 НАП проверява Владислав Горанов откъде са парите за скъпите имоти и офиси . 11| 12322 |06.11.2018 Защо Фандъкова има служебен автомобил, а взеха този на Мая Манолова? . 13| 17796 |18.01.2018 НАСА: Тревога! “Зелените човечета“ превзеха България!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads