Реклама / Ads
8| 8029 |03.06.2016 АКТУАЛНО

Парламентът оряза заплатите на полицаите при пенсиониране

.
Парламентът прие на първо четене спорните промени в Закона за МВР, които преразглеждат условията за работа и социалните придобивки на служителите на ведомството. 116 депутати подкрепиха промените, 30 гласуваха ”против”, 16 народни представители се въздържаха.
 
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че е едно от добрите неща в промените в закона е разширяването на правомощията на ГДБОП. „Възможността полицейски служители, които имат полицейски правомощия, да охраняват обектите на МВР, е допълнителен ресурс, който министерството може да използва в борбата с битовата престъпност", убеден е той.

Според него става дума за около 500 полицейски служители, които ще могат да влязат в реално изпълнение по населените места, което ще даде глътка въздух на МВР, защото има реално недостатък на полиция. Той припомни, че около 800 полицаи ще бъдат командировани през лятото на морето.

„Разбира се има различния, но Румяна Бъчварова заяви, че се съобразява с дебата във вътрешната комисия”, каза Цветан Цветанов.

Красимир Каракачанов (ПФ) бе на мнение, че във всеки един друг закон е позволено или е приемливо да има политически оценки, да има политическо използване на ситуацията в името на търсенето на политически дивиденти.

"Аз обаче искам да призова всички колеги включително и министъра на вътрешните работи, когато говорим по Закона за МВР, да се придържаме към нещата, които касаят системата на МВР и по-малко да политизираме, защото от това полза няма да има", посъветва той.

По думите му страната е залята от битова престъпност и цели региони са под контрола на развилнели се местни личности и групички, които тероризират населението и хората очакват МВР да е адекватно при взимането на необходимите мерки срещу това.

„В момента гледаме един закон, по който има доста критични бележки. Истината е обаче, че по този закон трябва да подходим прагматично и държавнически, а не емоционално“, добави той.

Светослав Белемезов от АБВ каза, че партията му отчита като негативна тенденция от последните години, при която са приемани 7 промени в Закона за МВР. По думите му при изготвяне на промените не са били взети предвид мненията на експерти в областта.

„Липса адекватна финансова обезпеченост. Свидетелите сме на неадекватни промени и такива, в които няма структурен анализ. Преобразуването на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” в агенция е предложение, което твърдим, че е лишено от разум, издържан анализ и аргументация”, коментира още Белемезов.

Красимир Янков от БСП бе убеден, че със закона „Бъчварова“ окончателно се заличава институционалната приемственост в МВР. „Реформата или трансформацията, която се предлага със Закона на социоложката Бъчврава, има една единствена целили поне така е обявена - икономия на финансов ресурс“, каза Янков.

По думите му с промените в закона не се предвижда нищо, което да подобрява организацията на дейността, управлението и условията за работа в министерството, работата с човешките ресурси, подготовката и преподготовката на полицаите и развитието в кариерата.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че всичките усилия на МВР са насочени към подобряване на работата на полицията.

„Не става въпрос за замразяване на заплати, а за ресурс насочен към подобряване на условията на труд”, заяви тя. Бъчварова обясни, че в случая не може да се говори за приватизация, тъй като терминът се използва при преминаване на държавно дружество в частни ръце.













Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4705 |02.06.2016 След жесток дебат парламентът реши: Ще купуваме самолети и кораби . 0| 4158 |02.06.2016 Парламентът „бетонира“ директорите на БНТ и БНР на постовете им . 1| 4413 |02.06.2016 Парламентът прие промени в Закона за радиото и телевизията на първо четене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads