Реклама / Ads
Frognews
6| 11081 |18.07.2017

Пеевски поема Българската банка за развитие чрез патриотите

.
Българската банка за развитие (ББР) - известна още като ”банката на Пеевски”, - преминава в сферата на влияние на по-малкия коалиционен партньор в управлението – „Обединени патриоти“ (ОП). Това ще стане с промяна в Закона за ББР, според която представител на държавата в институцията ще бъде икономическият министър, а не финансовият, както досега.
Така глас в управата й ще получи Емил Караниколов, който влезе в правителството от квотата на „Атака“ и пое икономическия ресор вместо шефа на финансите Владислав Горанов, който е от квотата на ГЕРБ. Законовата поправка беше внесена в парламента от Министерския съвет в края на миналата седмица с подписа на вицепремиера Валери Симеонов – един от тримата съпредседатели на ОП.

В мотивите към законопроекта е посочено, че основата задача на ББР е да стимулира малки и средни предприятия, което съвпада с правомощията на икономическия министър да ръководи, координира и контролира националната политика спрямо малките компании. Ако влезе в управата на банката, ще се подобрят координацията и ефективността на държавните политики в този сектор, смятат вносителите.

Конкретните промени предвиждат икономическият министър да упражнява правата на държавата в общото събрание на акционерите. На него институцията ще предоставя и годишния отчет за дейността си. Отговорността за 3-годишната стратегия на банката, която досега икономическият министър споделяше с финансовия министър, остава единствено негова. Той ще разглежда и предложенията на надзорния съвет, засягащи искания за получаване на държавна гаранция за заеми, с които банката финансира дейността си.

Не е тайна, че икономическият министър Емил Караниколов е считан за много близък да депатата от ДПС Делян Пеевски. Караниколов е бивш шеф на Агенцията по приватизация и по негово време са одобрени сделките с Булгартабак, с ИПК Родина и с Дипломатическия клуб в Бояна - и трите свързани с Делян Пеевски.
ББР пък от своя страна досега е отпуснала кредити за около 130 млн на фирми, свързвани с Пеевски. Никой друг не се е ползвал с такава привилегия, категорични са запознати.

Булгартабак е получила от ББР един път 5,1 млн евро. Гаранцията на този кредит е 7,8 млн евро.

Булгартабак – Благоевград е ощастливена с 9,1 млн евро, с гаранция 7,8 млн евро.

37,4 млн евро е получила „Водстрой 98”. „Интръст” ЕООД пък е кредитирана с 2,2 млн лева.

„АВ” – хасковска фирма, свързвана с Пеевски е получила близо 17 млн лева.  

„Ултрастрой” – 2,2 млн лева.

 Други фирми, от кръга на Пеевски също са се облажили от избирателно дашната банка.

Като се тегли чертата, излиза, че ББР е помогнала на бизнеса на депутата от ДПС с над 130 млн. Нечувана щедрост, недостъпна за малкия и среден бизнес, който уж трябва да подпомага ББР.

 

Припомняме на управляващите и патриотите, както и на министъра на икономиката Емил Караниколов, принципал на ББР:

 

„Чл. 8 (1) Кредитната дейност на БАНКАТА е ориентирана към:

Предекспортно и експортно кредитиране на малки и средни предприятия; кредитиране чрез банки-посредници или пряко на други видове дейности и малки и средни предприятия; рефинансиране банки, кредитиращи малки и средни предприятия, финансиране на инвестиции извън страната на малки и средни предприятия.  

БАНКАТА предоставя и други видове кредити по ред, определен от Управителния съвет.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Поискаха импийчмънт на президента Доналд Тръмп 2| 5289 |13.07.2017 . Патриотите не дават Бузлуджа на БСП: Борисов пак ще е арбитър 2| 4507 |12.07.2017 . Синдикатите поискаха всички заплати да скочат от 100 до 250 лева 1| 4625 |11.07.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ