Реклама / Ads
2| 5448 |25.10.2016 АКТУАЛНО

Плевнелиев контра на Борисов: Ако всичко се свежда до две каки и двама батковци, значи задкулисието е победило

.
Росен Плевнелиев
Не съм част от задкулисие и никога не съм бил. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Благоевград, където откри първата в Европа глобална конференция ”Да преоткрием образованието”. ”Ако аз бях посочен от някого, то аз щях да бъда зависим от някого, а ако аз бях зависим от някого, то това щеше да проличи при създаването най-малкото на двете служебни правителства”, коментира държавният глава в отговор на въпрос, свързан с изявление на премиера, че Плевнелиев е бил сред предложените за министри от кръга ”Капитал”.
 

"Не мога да се съглася по никакъв начин с подобни внушения", каза Плевнелиев. Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебата "две каки, които си говорят", по същия начин не съм съгласен начинът, по който се правят правителствата в България, да бъде сведен до "двама батковци, които си говорят". Ако това е така с "двете каки" и с "двамата батковци", това означава, че задкулисието в България тотално е победило. Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил. Добре е министър-председателят на България да си припомни, че през 2008 г. аз бях обявен за инвеститор на годината за България, бях обявен за един от топ мениджърите на България, че аз бях член на Борда на директорите на Американската камара, на Немската камара, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, че аз бях един от двигателите на много кризисни конференции през 2009 г. за това как да намерим решение в най-тежката криза. А начинът, по който аз лично влязох в политиката и се политизирах, беше, че тройната коалиция по това време не даваше никакви отговори.

 

Добре е министър-председателят на България също така да си припомни, че аз бях един от членовете на икономическия екип на политическа партия ГЕРБ в 2009 г., когато си разменяхме стотици мейли, които аз пазя, с Влади Горанов и с Дянков по темата ГЕРБ има решение", каза президентът. "Но не това е най-важното, посочи Плевнелиев. Не бива дебатът, още повече в светлината на идващите президентски избори, да бъде принизяван до това кой с кого си говори или си е говорил в миналото. Аз не съм бил част от тези разговори и те мен не ме интересуват. Ако аз бях посочен от някого, аз щях да бъда зависим от някого. Ако аз бях зависим от някого, това щеше да проличи при създаването най-малко на двете служебни правителства, които са създадени с изразяване на ясни ценности, които са създадени след безброй дебати кой е най-точният за този пост така, че да може да помогне на България в един труден момент. Аз съм работил с пет правителства, отговарям за две от тях. И в тези две служебни правителства аз мога да застана зад всеки министър и да посоча защо той е станал министър, какво е той трябвало да свърши за България и как е той трябвало да помогне на България. И стоя с чиста съвест. Нека и останалите, които правиха правителства през последните години, да излязат и да кажат на база на какви принципи те са формирали тези правителства", подчерта държавният глава. "Ще кажа обаче нещо по-важно. За мен посланието на министър-председателя няма по-скоро тази персонална насоченост. Всяко негово интервю е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно. Но за мен е важно, че се прави опит точно в сърцето на президентската кампания отново гражданите да не чуят важното. Отново да се замеряме кой, кого и защо. За мен важният въпрос е какво, какво смятат да свършат кандидат-президентите за България в следващите пет години, кои са проблемите на България и как те смятат да ги решават. И не да се замерват кой, кого, какво отново по телевизионните студиа, а да бъдат честни към българския народ и да обяснят на българския избирател какво смятат да свършат така, че народът след това да може да направи своето съзнателно решение и съзнателен избор", коментира още Плевнелиев, цитиран от БТА. Росен Плевнелиев заяви, че наблюдава внимателно предизборния дебат, като подчерта, че не е оптимист. Той апелира към политическите лидери, към всички да използват останалите десетина дни, за да направят смислен и качествен дебат по проблемите на България, Европа и света и по техните решения. "Ако продължават да се замерват с "каки и батковци", това най-малкото не е честно към българския народ.

 

А иначе, в личен аспект, аз обещавам, че до края на мандата ще се отчета на българския народ подробно за всяко мое действие, за всяко мое решение, каза още държавният глава. Разполагам и със съответните доказателства за това, така че българите ще чуят истината от своя президент, не подметнати думи и интервюта от някой", каза той. Плевнелиев подчерта, че е влязъл в политиката не защото някой го е посочил и не защото е зависим от някого, а защото е искал да помогне на България. "В светлината на отминалите седем години - две години като министър и пет години като президент, стоя достойно и гордо пред уважаемите медии с равносметката на това, че вярвам, че помогнах на България в труден момент. А и доказах, че действам независимо и по съвест", каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2468 |29.03.2024 Чао, Алкарас! Григор Димитров победи испанеца и е на полуфинал в Маями . 10| 4728 |28.03.2024 Руският патриарх Кирил тотално изтрещя. Страната му водела "свещена война" срещу "сатанинския" Запад . 1| 2241 |28.03.2024 Politico: Дезинформацията се превърна в най-голямата заплаха за честността на изборите . 25| 5892 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads