Реклама / Ads
29| 8735 |01.03.2024 АКТУАЛНО

Под съпровода на My Way: Над 10 хиляди изпратиха Алексей Навални в последния му земен път /видео/

.
Източник: БГНЕС
Най-големият опозиционер на престъпния Путинов режим Алексей Навални беше погребан в Борисовското гробище под съпровода на безсмъртната песен на Франк Синатра - "My Way".
 

"Хиляди хора се събраха пред църквата "Света Богородица" в югоизточния московски район "Марино", за да се простят с Алексей Навални".

 

Катафалка докара ковчега с тялото на Алексей Навални в църквата и при изваждането му се разнесе масово скандиране на името му. Два часа преди това имаше противоречива информация дали то е било предадено на близките му.


.
Мария Певчих, един от близките сътрудници на Навални, заяви за пореден път, че е абсолютно убедена, че той е бил убит. Тя припомни унищожителните за здравето условия, в които той бе държан в затвора, но смята, че има конкретни събития на 15-16 февруари с конкретни отговорни лица за ликвидирането му. Разследваме заедно с Христо Грозев, знаем поименно всеки един от участниците и ще изясним какво се случи, допълни тя.

 

Посланиците на САЩ (Лин Трейси), на Германия (Александър Граф Ламбсдорф), на Франция (Пиер Леви), както и дипломатически представители на няколко други страни от ЕС дойдоха да се сбогуват с Навални. Освен това на сбогуването с политика бяха забелязани бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман, политикът Борис Надеждин, който не бе допуснат до президентските избори, и журналистката Екатерина Дунцова.

 

Градските власти за траурни ритуали заявиха, че не отговарят на истината твърденията, че Борисовското гробище, където ще бъде погребан, е затворено освен за най-близките. Сутринта бяха монтирани арки с детектори за метал

 

Множеството около църквата не спира да скандира "Русия не е Путин", "На-вал-ни!" и "А-лек-сей!", макар да имаше предупреждения, че това може да е подсъдимо като подкрепа за обявен за екстремист и лидер на забранена заради екстремизъм организация.


.

Трудно е да се преброят стичащите се, но вероятно са над 10 хиляди, защото опашката, в която стоят по няколко души в редица, се извива в целия квартал в продължение на поне два километра, разказва "Новая газета". Чуват се скандирания "Няма да забравим!", "Няма да простим!" и "Героите не умират!".


.

.

Още от вчера в района бе засилено полицейско присъствие. Към 12 часа българско време полицията прегради прекия път от метростанция "Марино" към православния храм.

 

"Заради траурната церемония днес учениците в "Марино" трябва да останат в училищата си след края на занятията", добави медията







Базираното в Нидерландия "Москоу таймс" съобщи за проблеми с мобилния интернет в "Марино".

 

Кметът на Москва Сергей Собянин днес забрани прояви в памет на критика на Владимир Путин с мотива мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция.

 

От Кремъл казаха, че всяко събиране в памет на Навални е нарушение на закона. "Нямаме какво да кажем за политика Навални и на неговото семейство", заяви говорителят на руския президент  – Дмитрий Песков

 

Гробът, подготвен за Алексей Навални, се на метър от входа и практически до оградата на Борисовското гробище в Москва. То е едно от най-старите в града - още от XVI век.

 

Десетки автомобили на спешните служби и униформени служители заеха позиции от рано сутринта. Полицията също така постави метални огради около обширна зона преди началото на церемонията.

 

Полицаи проверяват документите и личните принадлежности на минувачите и се появиха съобщения, че мобилните интернет услуги в района са изключени. Появиха се и съобщения, че в църквата е била поставена бележка с молба хората да не снимат и да не фотографират.

 

Ковчегът с тялото бе върнат в катафалката след опелото, за което няма конкретна продължителност (това зависи от свещеника), приключи за около 30 - 40 минути. Множеството скандира "Русия ще бъде свободна!". Гробището се намира съвсем наблизо, там погребението трябва да започне след около един час. Не е ясно дали желаещите да оставят цветя там ще бъдат допуснати.


От вътрешността на московската църква, където се отслужи опелото на Навални, бе разпространена снимка. На нея родителите му, свещеник и близки хора са около отворения ковчег, в който се вижда тялото. Вероятно кадърът, който е от иначе дълбоко лично и семейно събитие, има за цел да разсее всякакви спекулации, че опозиционерът е мъртъв или че е бил изпратен в запечатан саркофаг.


.

От специалния сайт, на който всеки желаещ по света може да "запали" свещ в памет на Алексей Навални, съобщиха, че малко след 14 часа българско време това са сторили над 1 милион потребители. Три часа по-рано това бяха направили четвърт милион. Създателите уточняват, че броячът, който се появява при отварянето, не отговаря на реалния брой включили се. Известно време след активирането му бе добавен и филтър срещу ботове.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 33783 |01.03.2024 АКФ: Охрана от служители на МВР в частния "SS клуб" е имало. Публикуваме още снимки в помощ на Калин Стоянов . 9| 3467 |01.03.2024 Иво Инджев: Русия погребва една надежда. От Навални се боят дори и посмъртно . 12| 38841 |29.02.2024 Журналист от BBC: Има разследване, че задържаните за шпионаж българи са преследвали Христо Грозев . 16| 8293 |28.02.2024 Приднестровието моли Путин за "помощ" срещу Молдова, украински депутат с предупреждение за война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads