Реклама / Ads
17| 9857 |11.05.2018 АКТУАЛНО

Свободата на словото не е за Тома Биков, Наречен е

.
Депутатът Тома Биков, представител на пропагандната латерна на ГЕРБ, има повод да почерпи т.нар. опозиция. За пореден път тя му даде шанс да се изяви, без самият той да има заслуга за това. А когато се промушваш в пространство без съпротива нестъпва ленност.
 
Често мозъчна. За дълго. Затова често коментирането на депутатски изяви е безмислено занимание. Когато обаче става дума за свобода, слово и медии - прошка не трябва да има.
 
В т.нар. спорове и дебати по темата онзи ден в парламента, Биков се насили и роди следната песачинка: „Колегите от БСП възложиха на СЕМ свръхотговорности и свръхочаквания - очакването СЕМ да каже нещо за свободата на словото, за класацията на "Репортери без граници", че сме на 111-о място. Една класация, направена от НПО, на която аз не вярвам. Ще ви кажа как се прави тази класация - избират се едни репортери, правят се с тях интервюта, питат се има ли свобода на словото, а те казват - няма. В същото време Малта е на 37-о място, Словакия - на 26-о, а там убиха разследващи журналисти, разследвали правителствата. А тук един депутат държал 7 вестника. И затова България е на 111-о място".

Пет изречения, а толкова много плява в тях. Но не бъркайте Биков със случайността. Биков знае защо го прави. Знае за кого го прави. Дори го прави, преди още да му е наредено да го направи. Идва му отвътре или пък е отплата за нещо. За депутатството - подсказва някой.  Не само, - допълва друг... Така говорят хората, нали си нямат работа като депутатите.

Това, че от БСП са очаквали СЕМ да се произнесе за класацията на „Репортери без граници“, е смешка. Явно са били заети с парада на 9 май… Няма нужда от коментар.

Любопитен е опитът на Биков да обясни как се прави класацията на „Репортери без граници“. Елементарно, невярно, плитко, недъгаво, идиотско. По-логично е Биков да каже как се прави класацията за депутати в ГЕРБ. Срещу какви такси, осигурени гласове, дялове от фирми, отчисления от обществени поръчки и пр. Би трябвало да е вещ в материята.

Биков обаче не спира. Дава пример с Малта и Словакия, където бяха убити журналисти. Само фактът обаче не е достатъчен за изводи. Край него има много важни остоятелства, които оформят пълната картина. Тези журналисти бяха свършили страхотна работа - разкриване на корупция по най-високите етажи на властта. И зад тях застана гражданското общество. Протести, оставки, разследване на службите, промени, пак протести, реформи… У нас каквито и разкрития да се публикуват за корупция и престъпления във властта – са подминавани високомерно от шайката, както сполучливо нарече Антон Тодоров ръководството на ГЕРБ. Автори и издатели на подобни разкртия у нас не са убивани с куршуми, но влизат в „черния списък“ и ги погват прокурори, данъчни, МВР, служби и пр. Повдигат се обвинения, налагат се забрани, ограничава им се финансирането, заплашват ги и пр. Това по-малко брутално и смъртоносно ли е?  Защо не опита Биков от тази "свобода" пък тогава да раздава мъдрости и да прави сравнения.

В същия повърхностен стил Биков подхвърля още, дали един депутат с неговите 7 вестника е причина за 111-о място, заемано от България. Не знам как се е изявявал Биков като актьор, но по въпросите за свободата и словото е не просто неубедителен а смешен. Пеевски притежава много повече от 7 вестника и Биков знае това по-добре от много други. Което прави изявлението му особено цинично. Знае също, че Пеевски притежава върхушката на държавното обвинение, повече от половината министри, голяма част от тайните служби, контролни органи и агенции. Притежава - подчертава се - любовта и доверието на Бойко, Сотир и Цецо. Много е възможно да притежава и самия Биков. И може би точно заради това Тома Биков да се изказва по този начин. И въобще да е депутат. Може би, а може и друга причина да има.

Всъщност класацията на "Репортери без граници" свърши добра работа, защото принуди властта и медийните й аргати да се озъбят както си знаят по темата. По-страшна от глупавите им приказки обаче е подмяната на ценностите, извършвана с прокурорски чукове, болшевишки знамена и лозунгите за стабилност, повтаряни от малко ято кресливи папагали. Скоро някой хитрец и тях ще измоделира от восък и ще ги залепи на раменете на Вожда в онзи варненски музей…

Ако Биков имаше поне грам понятие зарепресиите и униженията, на които са подложени медиите и журналистите (и не само те), които не са в крак с правата линия на властта, нямаше да е толкова куражлия по темата за свободното слово и медии.  

Един ден дори той ще осъзнае за какво е бил нужен на Бойко и Цецо и как изглежда това отстрани. Ще му се иска да потъне вдън земя или да се гръмне. За да избегне фаталната стъпка, по-добре още утре да поръча лимузина от парламента да го откара право в Наречен. Или Павел баня. Няколко процедури и пълна диета от пеевските вестници, ще го върнат поне отчасти към нормалния живот.

Въобще Биков трябва да знае, че е неприлично и дефицит на култура управляващи да говорят за свобода на словото и медиите. Още повече да обвиняват този или онзи за неща, които не им харесват. Ако продължават в този дух догодина 111-о място ще изглежда престижно...

Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7557 |06.05.2018 Румен Радев: Българите трябва да осъзнаем, че свободата се обезпечава със сила и доблест . 6| 10949 |03.05.2018 Проф. В. Минеков: Доближихме свободата на нацизма и националсоциализма . 5| 8631 |08.01.2018 Разстреляният предприемач се канел да строи автомагистрала „Хемус” . 1| 5389 |30.04.2015 Фрийдъм Хаус: Свободата на словото е в най-ниското си ниво от 10 г. насам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads