Реклама / Ads
4| 7583 |02.06.2008 АКТУАЛНО

Би Би Си представи Илия Троянов и неговата книга "Събирачът на светове"

.
Живеещият в Германия писател от български произход разказа за своето произведение в студиото на Би Би Си. Троянов и неговото творчество са много популярни из цяла Европа, той твърди, че у нас няма осмисляне на миналото.
 

"Събирачът на светове" е посветена на сър Ричард Франсис Бъртън - английски пътешественик, обиколил света, офицер, дипломат и шпионин, живял от 1821 до 1890 година. Според Троянов основанието за този роман е неговото убеждение, че отношението на Европа към Африка и Азия не се е променило от 19-ти век насам. В студиото на "BBC world news"  в следобедния блок на телевизията, Илия Троянов сподели, че книгата е донякъде автобиографична, защото той, както и Ричард Бъртън са имали хомогенна индентичност. Това е така, понеже и двамата са живяли сред различни култури, и в различни държави. Троянов каза още, че няма разлика между културите, а всъщност разликата е само моментно състояние. Писателят сподели, че гласът на хората от Индия е също толкова значим, колкото и гласа на европееца. Авторът каза, че се стреми да противодейства на тенденцията в приключенските романи, където белият европеец играе главна роля, а местните са само в периферията. "В "Събирачът на светове" всички имат еднакво значима роля." - допълни Илия Троянов.

img_5470.jpg

Семейството на Троянов емигрира в Германия през далечната 1971 година, където получава политическо убежище. Израства в африканската държава Кения, а през 1999 година до 2004 живее в Индия. За първи път се връща в родината си след промените през 1989 година. Троянов често изтъква тезата, че в България още не е започнало онова, което в Германия се нарича осмисляне на миналото. Троянов твърди, че младите българи знаят много повече за своето далечно минало като Средновековието например, отколкото за епохата на социализма. "Моята идентичност е тюрлю гювеч." - казва той и обяснява, че пише на немски език, защото българският му е доста скапан. Илия Троянов е категоричен и в едно друго свое виждане - партийната номенклатура преди 1989 година сега се е превърнала в олигархия, а българските писатели въобще не разглеждат подобни теми. Той е носител на Магдебургската литературна награда през 1996 и Берлинската награда за литература, която му е връчена миналата година. Книгите му са преведени на английски, полски, норвежки, испански и френски език. Миналата година в Германия излезе неговата творба "Номад на четири континента". Frognews.bg 

img_5472.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7184 |02.06.2008 Откраднаха урната с праха на Кърт Кобейн . 11| 11549 |01.06.2008 Веска Меджидиева: Живея скромно и имам пари за едно кафе . 0| 5219 |31.05.2008 Калиакра Рок Фест 2008 очаква своите фенове . 5| 9689 |31.05.2008 Къде ми са детските ... игрички?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads