Реклама / Ads
15| 15520 |06.01.2024 АКТУАЛНО

Причиних си "Панорама": Какво се случи снощи в ефира на БНТ?

.
Голямо разочарование. Панорама имам предвид. Не че съм очаквала нещо смислено от предаването. Очаквах поле за ирония и разобличение. Уви, всички бяха... как да го кажем... вятър и мъгла. Бойко Василев спокойно може да пусне своята холограма и да се опъне на фотьойла у дома с чаша бърбън в ръка, вместо да се разхожда до студиото.
 

Това е само един от коментарите за снощното издание на предаването "Панорама" в ефира на Българската национална телевизия. В студиото бяха поканени Кристиян Шкварек, който стои зад шествието в подкрепа на семейството, организирано като контрапункт на "София Прайд", психиатърът д-р Николай Михайлов, юристът от Института за пазарна икономика Иван Брегов. 


Защо хората са толкова възмутени? 


Всъщност цялото предаване мина под шапката на европейския консерватизъм. От една страна Кристиян Шкварек няколко пъти обясни как 2024 г. ще е преломна и ще определи накъде ще отидем, а от друга - Михайлов посочи, че либерализмът е обявил война на себе си и историческото наследство. Притеснителното е, че всъщност това издание на предаването приличаше по-скоро на пропаганден епизод, в който ролята на водещия сякаш отсътваше. Василев бе оставил на гостите си достатъчно пространство, за да представят възгледите си за едно консервативно европейско бъдеще. А идват европейски избори и макар и кампанията да не е започнала, всичко приличаше точно на предизборна агитация. 


Според Шкварек в момента в света се сблъскват няколко идеологии. 


"В САЩ се състезават две големи семейства, а в Европа - три. В САЩ това са либералните и консервативните сили и либералните, които вече залитнаха в една абсурдна крайност, далеч от класическия либарализъм. От другата страна стои съюзът на умерените и консервативно десните хора. В Европа от една страна има едно либерално, антиевропейско по неговата същност крило, а от другата - антиевропейщина, която се опитва да ни изкара въобще от Европа. По средата е третата линия - хората, които не се срамуват, че са европейци, но не смятат, че трябва да продължава това либерално ляво политическо самоубийство", посочи Шкварек. 








С него се съгласи Иван Брегов: Консерватизмът е оцелял, защото се опитва да удържи в разумни граници прогреса. 


"В условията сме на един либерален режим, който малко или много изтлява и е в историческия си заник, защото обяви война на собствената си долиберална матрица и културните основания на собственото си същество", посочи психиатърът д-р Николай Михайлов.


"Нямам тази интелектуална мощ, за да коментирам Шкварек и д-р Михайлов в "Панорама". Ако това са анализаторите на Европейския консерватизъм и либерализъм, те напълно съответстват на плачевното равнище на родните политици. И си спомних за едно професорско каре в закритата телевизия RE: TV. Очевидно обществената  телевизия е обърнала гръб на научния елит на нацията" , пише доц. Светла Божилова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет.


"Напред към духовното труженичество на исихазма! Получи се възгъст интелектуален мармалад "Михайлов-Шкварек", разбъркан в казана на БНТ!", коментира политологът Даниел Смилов.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8316 |05.01.2024 По следите на една руска опашата лъжа: Възстановен ли е драматичният театър в Мариупол? . 34| 13615 |04.01.2024 Окървавеният руски ботуш в Полша е с история . 23| 10922 |03.01.2024 След патриотичното "аху иху" и хорото на Рожен българското знаме виси скъсано на пилона /видео/ . 7| 7120 |02.01.2024 Съобщение от Харков: Не се тревожи за мен, тревожи се за България! Не си ли представите какви варвари са орките на Бункерния, загубени сте!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads