Реклама / Ads
5| 5930 |14.08.2019 АКТУАЛНО

„Продуктът“ справедливост на Иван Гешев

.
Иван Гешев
Вчера Висшия съдебен съвет публикува концепцията за бъдещето на прокуратурата, представена от единствения кандидат за поста на главен прокурор. Авторът - зам.-главния прокурор Иван Гешев е включил в нея едно изречение, което предизвика най-много коментари в социалните мрежи и медиите.
 

То гласи: „Магистратите сме длъжни да дадем продукта, който българските граждани очакват от нас. Този продукт се нарича справедливост.“

 

Дори в училище се учи, че още от времената на Платон и Аристотел философското мислене търси пределно общо определение на справедливостта.  И за двамата философи няма съмнение, че справедливостта е преди всичко важна човешка добродетел, една от т. нар. „кардинални“ добродетели. Заслугата на двамата древногръцки мислители обаче е, че те успяват да проумеят, че справедливостта е много повече от положителна черта на характера на човека и предлагат много по-дълбоки разбирания за справедливостта.

 

От концепцията му става ясно, че единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев ще опровергава "грешния  извод за безконтролност на прокурорите", ще работи за повишаване на доверието в съдебната власт и ще търси партньорство с неправителствени организации и медиите. Концепция за стратегическо управление на държавното обвинение през следващите седем години ще остане публикувана в сайта на ВСС до 24 октомври, когато ще е изборът на нов главен прокурор.

 

 Ето само няколко коментара от Фейсбук за определянето на справедливостта като „продукта“ в концепцията на Иван Гешев:

 

Любомир Аламанов, PR експерт:

Кандидатът за Главен прокурор Иван Гешев е казал в концепцията си за управление и работа на прокуратурата, че: „магистратите сме длъжни да дадем продукта, който българските граждани очакват от нас. Този продукт се нарича справедливост.“

А аз си мислех, че справедливостта е всеобща човешка ценност. Странно.

Ще попитате къде е разликата. Нали и в двата случая прокурорите ще ловят престъпници и ще се грижат за справедливостта... Разликата е малка. Съвсем малка.

В едната концепция прокуратурата оформя продукт и ни го дава. Т.е. ние получаваме това, което прокуратурата мисли, че е справедливост. Т.е. прокуратурата създава справедливостта.

 

В другата концепция справедливостта е всеобща човешка ценност. А прокуратурата само се грижи тя да бъде спазвана. Т.е. прокуратурата служи на справедливостта.

Още в началото на Декларацията за Независимост на САЩ пише: „Според нас следните истини се разбират от само себе си: че всички човеци са създадени равни и техният Създател ги е дарил с определени неотменими права, сред които са животът, свободата и стремежът към щастие. Че за осигуряването на тези права сред човеците започва да действа управление, което черпи справедливите си правомощия от съгласието на управляваните. Че винаги, когато една форма на управление стане разрушителна за споменатите цели, право на човеците е да я променят или да я забранят, и да създадат ново управление, полагайки неговите основи върху такива принципи, които според тях в най-голяма степен ще повлияят върху тяхната безопасност и тяхното щастие.“ Защото справедливостта е ценност. И управляващите само й служат.

 

А в България и Русия, ако някой каже, че иска да сваля правителството, прокуратурата го тълкува като тероризъм и арестува хората. По този начин прокуратурата е създала продукта справедливост.

Две концепции. Едната е съветска.

Спокоен ден!

 

Цоньо Ботев:
Според Иван Гешев справедливостта била продукт. Щом е "продукт" значи, че ще се продава и купува.


Методи Лалов, съдия:
"Иван Гешев обещава да положи усилия за изграждането на хармонични отношения със съда и всички разследващи органи в „името на общата цел – успешно противодействие на престъпността“.


Този човек продължава да доказва, че няма елементарни разбирания за правосъдие. Или че разбиранията му са фундаментално погрешни. И в двата случая правовата и демократична държава е застрашена.


Съдът и прокуратурата не могат да имат хармонични отношения. Това е така, защото съдът като решаващ орган е равноотдалечен от страните в наказателния процес - прокуратурата (обвинение) и обвиняемия/подсъдимия и неговия защитник (защита). Ако Гешев ще работи за хармонични отношения със съда, то и всеки защитник и подсъдим ще могат да работят за такива отношения със съдебния състав. Съдът решава делата според доказателствата по делото и закона, а не според това дали е в хармонични отношения или не с някоя от страните.


Съдът не е орган, който противодейства на престъпността. Такива са прокуратурата, органите на МВР и ДАНС, но не и съдът. Целта на съда е да приложи правилно закона, в който трябва да е въплатена справедливостта. Законът е приложен правилно както когато е наказан този, който е извършил престъпление, така и когато е оправдан този, който е бил обвинен незаконосъобразно от прокуратурата. Ясно е, че в последния случай няма никакво "противодействие на престъпността", а е налице противодействие срещу незаконосъобразната дейност на прокуратурата и защита на правата и интересите на българските граждани, включително срещу прокуратурата.


Що се отнася до справедливостта, която е продукт според Гешев, това разбиране показва липсата на ценностен компас у този човек. Справедливостта е ценност, тя не е сирене, нито кроасан, за да е продукт. По тази тема е добре да си припомним лекцията на Кристиан Таков, вместо да четем брътвежите на този човек.

 

Полина Паунова, журналист:

От цялата концепция на Гешев става ясно, че тия правомощия са си му супер и той ще разсейва усещането, че шефът на държавното обвинение е с неограничена власт. Това ще става с публичност, въпреки че естеството на работата не е особено публична.

Иначе възнамерява да дава на гражданството "продукт" (очевидно върховенството на правото е като сирене, яйца и прочие). Тоя продукт, според него, се нарича "справедливост". И ще го предоставя, без да се оправдава с незначителности като "буквата на закона".

 

Справедливостта е продукт, а законът е досадна формалност, дето очевидно е твърде надценявана, също като разделението на властите, което Гешев не уважава особено.

"Про-дукт". Съвсем като по Хазарта: "Имаш нов проект? Демек си архитект? Респект!"

P.S. А, и мониторингът на ЕК пречи на чувството на справедливост. А справедливостта пак да напомня е продукт. Демек - мониторингът вреди на продукцията.

 

Мария Спирова:

Справедливостта не е продукт, Гешев. Справедливостта е ценност. Ако я нямаш, от лафка не мож' си я купи, с ножка не мож' я издялка и от съсед не мож' я открадна.

 

Асен Личев:

Какво пречеше на Гешев като Зам.Главен Прокурор да "предостави на гражданите продукт, който се нарича "справедливост"? /б.а. забележете Справедливост е в кавички/


И как като го назначат за Гаден Прокюрор ще си промени Гешеф-тевият Нрав и ще стане продавач на "справедливост"?
Как?
НиКак, разбира се!

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8153 |13.08.2019 Иван Брегов: Прокуратурата съшива биография на Гешев, защото назначението му е политическо . 6| 7766 |05.08.2019 Нови протести срещу номинацията на Иван Гешев . 9| 6186 |31.07.2019 Асен Йорданов за оставката на Георгиев: Някаква искричка справедливост . 8| 8170 |30.07.2019 Прокурор пред Фрог: Подкрепяме Иван Гешев, защото страх лозе пази, голямо мазнене пада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads