Реклама / Ads
4| 7595 |16.08.2017 АКТУАЛНО

Проф. Галунов, политолог: България е на последното 28-о място по всички показатели в ЕС

.
Тодор Галунов
БСП се насочи към това да критикува отделни елементи на политиката, без да предлага реална алтернатива. Кабинетът може да бъдат критикувани за доста неща в момента, като едно от тях е фактът, че България е на последно 28-о място по всички основни показатели в Европейския съюз. Това казва политологът проф. Тодор Галунов.
 
БСП се насочи към това да критикува отделни елементи на политиката, без да предлага реална алтернатива, подчертава проф. Галунов. Според него до някаква степен това се дължи на факта, че парламентарните избори са били твърде скоро и опозицията все още не може да предложи качествена алтернатива на управление.

„Смятам, че БСП трябва да бъде доста по-активна в този тип конструктивна критика на Кабинета, да бъде реален коректив на управлението и да изказва по-ясно и по-смело своите идеи, а не просто да бъдат тип политическо заяждане на дребно. Все пак при този модел, ми се струва, че опозицията е длъжник на обществото. Освен БСП, аз не изключвам разбира се и ДПС, които са с едно отслабено влияние в българския парламент в сравнение с предишните управления“, посочи проф. Галунов пред Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите му, на този етап липсва сериозна политическа зрялост.

Кабинетът може да бъдат критикувани за доста неща в момента, като едно от тях е фактът, че България е на последно 28-о място по всички основни показатели в Европейския съюз, смята политологът. „До голяма степен ГЕРБ е толкова силна формация, защото българската опозиция, в лицето на БСП, години наред при управлението на ГЕРБ не успя да бъде силна в градивната фаза. Ако така продължи, мисля, че опозицията в близките месеци, година няма как реално да влияе върху проблемите на обществото. Разбира се, във всяка парламентарна република управлява мнозинството, но идеята на опозицията, нейната роля, е да бъде коректив на Кабинета, да атакува реално слабите му страни и да подготви обществото за политическа промяна. Мисля, че все още това не се вижда“, подчерта той.

Според проф. Галунов отношенията между министър-председателя и президента на този етап са сравнително нормални, предвид факта че двамата са избрани от различен електорат. Румен Радев е започнал мандата си с много висок политически рейтинг – в продължение на 2-3 месеца държавата е функционирала като полупрезидентска република заради служебния кабинет. „Мисля, че това скрито съперничество между Борисов и Радев ще продължи, защото те са двамата политици с най-висок рейтинг и от тях на моменти ще чуваме сериозни различия в политиките им. Очаквам тези различия да бъдат, както и досега, с някой нюанси във външната. Президентът може би ще се възползва по-активно от правото си на вето по отделни проблеми, които визират социално-икономическата политика на държавата. Тук е възможно да има напрежение във времето и ние трябва да свикваме с този модел. Но все пак поради факта, че са избрани от различни политически настроения и различен електорат, отношенията между тях можем да ги приемем като политически приемливи“, каза още проф. Тодор Галунов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4289 |16.08.2017 Барометър България: 42% подкрепят кабинета, а 48% - не . 2| 3994 |16.08.2017 Мая Манолова: Дневно в България се изоставят по 3 деца . 1| 4973 |16.08.2017 Иглолистните гори в България загиват, държавата нехае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads