Реклама / Ads
7| 8987 |19.12.2022 АКТУАЛНО

”Проверка на фактите” опроверга твърдения на Бойко Борисов за мигрантите

.
Бойко Борисов на джипката
Твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че през 2020 г., когато той все още е бил министър-председател, е имало нулева миграция, е невярно. Официалната статистика на МВР за периода показва, че в тази година са установени 3486 нелегални мигранти, съобщава БНР в рубриката си ”Проверка на фактите”.
 

След 2015 г. се очертава тенденция на спад в броя на нелегалните мигранти, заловени на вход, изход или във вътрешността на страната. Най-ниската отчетена точка е през 2019 г., след която тенденцията се обръща и започва постепенно покачване, като през въпросната 2020 г. се отчита 60% ръст в сравнение с година по-рано. Подобна тенденция се забелязва като цяло и на ниво Европейски съюз, като се вземат предвид данните от най-използваните от нелегалните мигранти маршрути за достигане до Западна Европа.

 

Борисов се похвали с нулева миграция преди 2 години, когато е бил премиер по време на пресконференцията в централата на ГЕРБ на 7 декември. Точните му думи са: "Преди две години, докато отговарях аз за България, беше нулева миграцията и всички даваха за пример България как се справя с опазването на шенгенските граници".

 

Официалната статистика на МВР за незаконната миграция показва, че преди две години, през 2020 г. - периодът, за който говори Борисов, са заловени 3486 нелегални мигранти - число, което е далеч от нула. Мигрантите са задържани на вход на държавната граница, на изход без регистрация и установени във вътрешността на страната. Данните показват, че най-много са тези, хванати вътре в страната, тоест тези, които успешно са преодолели оградата на границата и граничните патрули.

 

Действително, в сравнение 2022 г., през 2020-а заловените мигранти са около четири пъти по-малко. До 5 декември тази година са задържани 14 794 нелегални мигранти. Официалната статистика показва, че пикът на мигрантския поток в страната е бил през 2015 г. - 30 548 души. През следващите години броят им постепенно спада, като достига най-ниското си ниво през 2019 г. – 2184 души. След това тенденцията се обръща и започва повишение, като през 2020 година скокът е близо с 60% в сравнение с година по-рано, а през 2021-ва – с три пъти повече в сравнение с предишната година.

 

Последният доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс", показва, че през първите единадесет месеца на тази година са установени повече от 308 000 незаконни преминавания на външните граници на Европейския съюз. Това представлява увеличение от 68% в сравнение със същия период на миналата година и е най-високото ниво от 2016 г. Маршрутът през Западните Балкани остава най-активният, с 45% от всички разкрития за незаконно влизане на територията на Европейския съюз.

 

Пътят тръгва от Турция, преминава през Средиземно море, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария и достига Австрия, Германия, Швеция, Дания. Едно от разклоненията на този мигрантски път е през България. На второ място след западнобалканския маршрут се нарежда централносредиземноморският маршрут. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 19146 |06.06.2019 Само във Фрог: Арбитражът в САЩ пак опроверга МФ, че делото на Оманския фонд за фалита на КТБ е спечелено . 3| 5824 |11.06.2015 Военният министър опроверга Ройтерс . 32| 10517 |10.12.2014 Швейцария опроверга Цацаров за документите срещу Бисеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads