Реклама / Ads
15| 5521 |05.01.2023 АКТУАЛНО

Разследване: Русия заобикаля евросанкциите през България

.
Забранените руски стоки все още влизат в страните от ЕС. Един от контрабандните маршрути, които превръщат руски стоки в такива с друг произход е България, показва разследване на чешкото издание Seznam Zprávy. Все още обаче цялата схема не е публикувана. Предстои изданието да разкрие още. 
 

Забраната, наложена от Брюксел, за да задъха руската икономика и да попречи на войната в Украйна, обаче изглежда само на хартия. Това става ясно от материала на разследващия репортер Янек Крупа, който под прикритие прониква в една от тези контрабандни организации и тайно записва шефа й. 


"Имам 20 камиона на път“, признава контрабандистът. 


Той получава повече контрабанда за Европа през Черно море. Контрабандният маршрут се управлява от руснака Ернест Рошал. Освен руско гражданство той има израелски паспорт, който му позволява да пътува свободно по света и да предлага руски продукти. От Русия на Путин той изнася забранени стоки като дървен материал, желязо и химически торове. Както той признава по време на тайно записаната среща, контрабандният път върви и в обратната посока. Казва, че е носил в Русия бронежилетки и каски например.


"Прекарах три месеца в изграждането на инфраструктурата. Ние превозваме стоки с камиони през Грузия до Турция или с кораби от Новоросийск до Истанбул“, обяснява Рошал на репортера, който се представя за търговец, търсещ руски дървен материал и желязо.


"В Турция сменяме страната на произход. Всички руски печати изчезват, избелваме името на фирмата. След това от Турция транспортираме стоката до България, до друга моя фирма. Вие ще купувате от там. Значи вестниците ще пишат не от Русия, не от Турция, а от България. Моят човек ще направи пълното митническо оформяне“, описва Рошал целия процес.


За да докаже думите си, той представя каталози и ценови листи на руски фирми. Нещо повече - изпраща и документацията за сделка, която е осъществил през септември. Тогава той доставя руски дърва в Полша.


Руските рубли не се допускат в Европа.За да затрудни проследяването на забранени сделки, той твърди, че изпраща парите чрез своите компании в Киргизстан, Азербайджан и Узбекистан.


"Моята компания в Киргизстан купува или продава в рубли в Русия. Същия ден мога да изпратя парите в Европа чрез SEPA плащане“, казва Рошал, разкривайки друга част от търговската си тайна.


Когато репортерът на Seznam Zprávy разкрива истинската си самоличност на среща в Краков, Рошал изведнъж спира да разбира английски. После изведнъж започна да твърди, че е говорил за сделки, сключени преди въвеждането на забраните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9445 |23.12.2022 Ген. Бен Ходжис: Крим е ключът към победата на Украйна над Русия . 1| 7391 |08.12.2022 Проф. Слатински: Украйна воюва по начин, присъщ на 21 век. Русия воюва на принципа – „сила есть, ума не надо“ . 4| 4547 |03.12.2022 Bloomberg: Русия е откраднала украинско зърно на стойност най-малко един милиард долара . 6| 6853 |02.10.2022 BBC: Русия в сянката на изборите в най-бедната държава в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads