Реклама / Ads
18| 3254 |16.08.2024 АКТУАЛНО

Румен Гайтански-Вълка се предаде доброволно

.
Румен Гайтански-Вълка
Румен Гайтански, по прякор Вълка, е задържан за 72 часа, след като днес следобед се е предал доброволно, съобщава БНР. Той се разследва за присвояване на необезпечен кредит за 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев.
 

Припомняме, че по-рано днес единственият задържан по случая "Българска банка за развитие" - адвокат Иван Георгиев, излезе на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.
 
Той е единственият обвинен заради необезпечения кредит от близо 150 милиона лева, който през 2019 година банката, ръководена тогава от Стоян Мавродиев, отпуска на фирма "Роудуей Кънстръкшън", собственост на Румен Гайтански - Вълка.

 

Според разследването, част от тези пари са отишли за закупуване на луксозни автомобили, а 30 млн. лева от кредита са прехвърлени към свързано с Гайтански дружество, с което са погасени задълженията на ТЕЦ-Варна към "Търговска банка". ТЕЦ-Варна се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. I







Вчера прокуратурата обяви, че са събрани доказателства и срещу Мавродиев и Гайтански, но те не бяха открити, за да им бъдат повдигнати обвинения. Според разследващите, на върха схемата е бил Стоян Мавродиев, а Румен Гайтански и Иван Георгиев са били негови помагачи.

 

Мавродиев все още се издирва.

 

Текстът от Наказателния кодекс, по който тримата се разследват е длъжностно присвояване в особено големи размери.

 

Прокурор Десислава Петрова, която вчера даде разяснения за делото, подчерта, че върху държавното обвинение има натиск.

 

"Прокуратурата не се съобразява с политическия тайминг, натискът върху съдебната власт, включително чрез внушения, да съобразява поведението си с политическите стремежи, е политическа намеса в нашата работа", коментира тя, без да уточнява кой притиска прокуратурата. Само каза, че са се появили "множество политически коментари".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 4906 |16.08.2024 Г. Лозанов: Без никаква пропаганда в училищата, особено руска. Е. Минчев: Лордея се с Вас, г-н Президент! . 28| 3628 |15.08.2024 НАТО се готви за война: 500 хиляди войници към днешна дата са в повишена бойна готовност . 12| 6700 |14.08.2024 Васил Данов за операцията в Курск: Рискът е преценен. Тези 5-6 бригади наистина са боеспособни и си свършиха работата . 22| 38680 |13.08.2024 Руски бежанци от Курск проплакват: Ужасно е! Непоносимо е! Искаме войната да свърши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads