Реклама / Ads
14| 25364 |18.04.2019 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Доклад разкрива ужасявaщото състояние на ДНСК-цари пълен хаос и манипулации

.
Иван Несторов, Петя Аврамова и част от доклада за ДНСК
Фрапиращи нарушения, хаос, пълна безконтролност и безотчетност. Това са само част от констатациите, които е получил през ноември министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, в обобщен анализ за състоянието на администрацията на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).
 

От февруари до октомври 2018 г. дирекцията е подложена на няколко одита и финансови проверки, които завършват с редица установени нарушения, нередности, откровени злоупотреби и меко казано недопустими документални „пропуски“. Ако човек прочете доклада, с който Фрог разполага, може да му настръхнат косите.

 

ДНСК е институцията, която упражнява контрол за качеството и законосъобразността на всички строителни обекти в страната. Поради тази причина Дирекцията се смята за ключова в управлението на страната.

 

В доклада пише: „Реалното управление на ДНСК (данните от предоставените отчети в МРРБ се различават от действителността) е силно затруднено от допуснати (създадени!) слабости в организационното функциониране  и които предполагат реализация на неадекватна, неефективна и безотчетна контролна дейност

 

От него става ясно, че проверки на Дирекцията са правени както от „Вътрешен одит“ на МРРБ, така и финансова проверка на АДФИ.  Генералният извод е, че в дирекцията „липсва адекватна оценка на риска и в тази връзка липсва система за вътрешен контрол и управление, което може силно да компрометира дейността на  администрацията".

 

Няма  извършена адекватна оценка обаче на корупционния риск, предвид контролните функции на ДНСК.





През януари 2019 г сайтът Биволъ публикува документи за шефът на ДНСК арх. Иван Несторов, който се оказа с голям апартамент на първа линия в Созопол за 17 000 лв., купен на името на тъща му. Вероятно може да се направи проверка дали арх. Несторов не е поставен в ситуация на конфликт на интереси, защото по същото време той е контролирал строителните фирми,  с които са изгодните имотни придобивки на тъста и тъща му в София и по морето. За сега не се е чуло за такава проверка.


Какво е  състоянието и как се работи в ДНСК към края на 2018 г.

Деловодната система е определена като „ненадеждна“. Тя е внедрена през 2010 г. „не отговаря на основните изискванията“  за информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, приети с постановление на министерски съвет от 2017г. Липсва възможност, както за проследяване на документите, така и на действията на служителите. Няма контрол на входящите и изходящи документи.

 

Невъзможно е да се прави справка за движение на дадена преписка. Изобщо не се сканират документи, „което създава предпоставки за тяхната подмяна във всеки един момент“.

 

Освен, че всичко се случва с огромно закъснение впечатляваща е констатацията, че над 50% от служителите нямат изобщо създадени профили за работа с деловодната система, заради това всичко е на хартия. „Практика е вътрешните доклади и заповеди да не се сканират и да не се завеждат; лесно се манипулират в случай на проверка се изготвят документи със задна дата“.

 

В ДНСК напълно липсва архив на хартиените документи, като това се отнася както за централното управление, така и за регионалните структури. Документите на хартиен носител не са организирани и проследявани, намират се на различни места, а това създава риск за запазването им. Въпреки, че е направен доклад още през юни 2018 г. и почти всичко е подготвено за да бъде създадено архивохранилище, подписването на договора е спряно. В доклада на главния секретар на ДСНК, няма посочена причина или мотиви за това.





Освен че липсва физически архив в ДНСК няма и електронен такъв. Но това пък е защото липсва електронен документооборот, както стана ясно по-горе.

 

В ДНСК няма система за управление на човешките ресурси, за над 400-те щатни бройки документите се обработват ръчно, допускат се грешки, липсват регистри за данни. В структурата на дирекцията влизат едно централно управление и 36 регионални звена (6 регионални дирекции РДНСК и 28 регионални отдели за национален строителен контрол). Въпреки, че са тествани продукти и е изготвен доклад за закупуване на нужната система, процедурата е спряна и то без каквато и да било резолюция за причината.

 

Възможност за лесно манипулиране на информацията“  е само едно от констатациите във връзка със счетоводния софтуер, който е определен като „ненадежден“. Другите са – грешно осчетоводяване на направени разходи;  липса на отчетност за активи; неправилно заведени финансови документи; неточни справки и подаване на подвеждаща информация , включително и представени такива на съдилища, във връзка с обжалване на наказателни постановления.

 

Изводът за публичните регистри е, че те също са недостатъчни и неефективни. Посочва се необходимостта да бъдат създадени съвременни публични регистри за редица услуги. Отчетена е и необходимостта от осъвременяване на интернет страницата на ДНСК.

 

Плачевно се оказва състоянието на информационната инфраструктура и техническото обезпечаване с компютри и други необходими за работата на една администрация устройства. Технически остаряло е мрежовото окабеляване, което на места е правено преди повече от 10 години „на доброволни начала от служители“. Мрежовата свързаност е недостатъчна, няма резервна свързаност.  Компоненти от техниката са спрени от производство още през 2010 г и дори спрени от поддръжка, но за сметка на това няма и закупени резервни.





Всички услуги – поща, деловодство, споделени папки, домейни контролери са в мрежата на ДНСК в ЦУ. Няма резервни сървъри в отделните географски райони за съхранение на данните в случай на природно бедствие, пожар или други непредвидени обстоятелства“.  Освен, че няма резервни сървъри, от наличните 5, 4 са купувани през 2006 и 2008 г., което ги прави „морално остарели, с недостатъчно памет, не подържат новите сървърни операционни системи“.

 

Предвид сривът от миналото лято в Търговския регистър доста притеснително звучат фактът, че непрекъсваемото електрозахранване осигурява автономна работа на сървърите за около 20 минути, няма друго захранване, няма и обособено сървърно помещение.

 

На фона на всичко това, като бели кахъри звучи,  че са закупувани компютърни конфигурации без лиценз на Windows, че няма контрол на посещаваните интернет страници от служители, нито контрол на използването на принтери, скенери и компютри.

 

Какви безумия за ДНСК е констатирала АДФИ и вътрешния одит на МРРБ четете утре във Фрог Нюз

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 42748 |11.04.2019 Октай пред Фрог: Борисов незабавно да арестува Доган и Пеевски . 13| 20220 |03.04.2019 Само във Фрог: Зам.-шефът на КПКОНПИ писал доноси в ДАНС . 11| 11056 |02.04.2019 ПР експерт за Фрог: Охраната на Пламен Георгиев ще го пази от журналистите . 34| 41500 |25.03.2019 Само във Фрог: И шефът на КПКОНПИ с имоти на ниски цени! Как ще разследва Цветанов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads