Реклама / Ads
18| 56724 |26.02.2020 АКТУАЛНО

Сашо Диков пред Фрог: Гешев може да се поинтересува от консултантския договор за 34 млн. евро на Иван Саздов

.
Сашо Диков
Главния прокурор не иска ли да се поинтересува за консултантския договор с Иван Саздов за 34 милиона евро свързан с най-голямата нереализирана чуждестранна инвестиция у нас? Това е супер скандално, чиста проба корупция, но от никъде никой не реагира. Тотално мълчание вече две години. Дори от страна на Бойко Борисов. Обикновено правителствената информационна служба реагира много бързо, сега две години мълчат.
 

Това каза Сашо Диков пред Фрог по повод изказване на близкия приятел на премиера Бойко Борисов - Иван Саздов, който в интервю заявява, че журналистът е получавал пари, за да свали от поста министър-председателя. Ето какво още каза Диков в отговор на въпроса си дали познава г-н Саздов и защо е ходил при него.

 

Този господин, възпитаникът на ВИФ „Георги Димитров“, аз го познавам от две години. Тогава отидох при него, защото разбрах, че Иван Саздов е сключил консултантски договор за 34 милиона евро, с компания на китайският бизнесмен Стивън Ло, който искаше да строи „Лас Вегас на Балканите“, както се казваше проектът.






Този бизнесмен имаше договор с правителството на Орешарски за инвеститор I клас, но меморандумите по него бяха подписани в края на Орешарски. Когато след оставката на това правителство дойде Бойко Борисов, фактически вече бе направена сериозна инвестиция – бяха купили голф комплекса до Елин Пелин, много декари земи, но трябваше да бъдат закупени още земи.  По твърденията на Александър Томов, който е срещнал лично Бойко Борисов със Стивън Ло, премиерът му е казал, че Иван Саздов е човекът, който ще движи нещата.

 

След това е сключен този консултантски договор за 34 милиона евро. Иван Саздов е трябвало да помага да се реализира този проект, но той не е продължен. Александър Томов, който е изпълнителен директор на проекта, в моето предаване „Евродиков“ заявява, че е бил отстранен, когато Борисов става министър-председател.

 

Написал съм писмо още през март 2018 г. до Бойко Борисов с въпроси защо е спрян проектът и какви са взаимоотношенията му с Иван Саздов, но отговор няма.

 

Преди две години, когато се срещнах с г-н Саздов, направих интервю с него. Тогава показах и договора му за 34 милиона евро. Той каза „Да, китайците дойдоха при мен, настояваха аз да съм техен консултант, но Бойко Борисов няма нищо общо с тази работа. Знам, че искаш да накиснеш Борисов, но аз искам да кажа истината.“ Това е истината по нашите отношения със Саздов.

 

Той може всичко да каже. Аз съм платен единствено, по време на цялата си кариера, от собствениците или ръководителите, в които съм работил. Всеки може да си говори каквото си иска. Сто пъти съм казвал и, че в момента, в който някой успее да докаже, че съм взел една стотинка извън заплатата ми, първото нещо, което ще направя е на секундата да спра да упражнявам тази професия. Саздов не е първия, нито последния, човек, който говори такива неща. Интервюто с него може да се види, то е първото ми предаване по телевизия Евроком, от април 2018 година. 






Тези изяви на г-н Саздов не са нищо ново под слънцето. На всички тези хора, не им остава нищо друго освен да говорят, че съм платен. Включително главния прокурор Иван Гешев, който заяви, че аз и Люба Кулезич сме ходили в Белград при Цветан Василев да си „зареждаме батериите“.

 

Понеже знам, че г-н Гешев е много чувствителен към съвети, а не искам да си помисли такова нещо, не под формата на съвет, а  факти мога да му предложа – този проект на Стивън Ло трябваше да е най-голямата чуждестранна инвестиция в България, която бе оценена на 1 милиард и 600 милиона евро. По времето на Бойко Борисов тя се провали.

 

Питам - ще представлява ли интерес за г-н Гешев да полюбопитства защо се е провалил този проект и тази изключително голяма инвестиция за целия преход? Тя е по-голяма от завода на Фолксваген. Всичко върви нормално до появата на Саздов. Нека да проучи г-н Гешев.






Единият вариант е, че инвеститорът се е отказал, но нека да разберем защо се е случило това, какви са били пречките. Да се поинтересува 34 милиона евро дали са нормална сума за консултантски договор. Има ли някаква роля г-н Борисов към насочването на инвеститорите към точно този консултант, също може да се проучи. По договора е платена първата вноска, признава си го самия г-н Саздов. Сега съдят китайската компания, че не е изпълнено плащането по този договора. Саздов продава фирмата си, но купувачът й продължава да съди китайците. То е цяла сага. Това е тема, която е известна от две години, но никой не я подхваща, нито по политическа, нито по журналистическа линия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 36406 |25.02.2020 Елена Йончева пред ”Ел Периодико”: Дадох сигнал до главния прокурор преди година и платих висока цена . 6| 8385 |01.02.2020 Председателят на Комисия по хазарта Александър Георгиев направил пълни самопризнания . 19| 11631 |29.01.2020 Сблъсък с полицията пред парламента! Ресторантьори и хотелиери блокираха движението /снимки/ . 9| 6173 |27.01.2020 Около 40 души са пострадали от лютивия спрей на протеста пред МРРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads